2. halvår 2023

Dato’er for kommende aktiviteter i Netla  – 2. halvår 2023:

Netlas bestyrelse arbejder p.t. på at afholde 4 x seminario permanente (SP- foredrag) i efteråret 2023. Oplæg og navn(e) på foredragsholder vil fremgå i Netla’s hjemmeside på senere tidspunkt.

Dato’erne blive følgende:

Torsdag d. 14. sept. 2023 kl. 19.00-21.00 (Se nedennævnt)

Onsdag d. 11. okt. 2023 kl. 19.00-21.00 (Se nedennævnt)

Onsdag d. 8. nov.2023 kl. 19.00-21.00 (Se nedennævnt)

Torsdag d. 7. dec. 2023 kl. 18.00-1900 Julefernisering for Netlas medlemmer, og efterfølgende SP-foredrag kl. 19.00-21.00

OBS! Sæt kryds i din kalender. Alle 4 SP-foredrag foregår i Cafe’ Globen, Turesensgade 2b, 1368 København.

___________________________________________________

Onsdag den 11. oktober 2023, kl. 19.00-21.00 afholder Netla seminarium permanente (SP) om situationen i El Salvador – et land Netla kun meget sjældent har haft på programmet. Den Salvadoranske kunstner & fotograf Luis Paredes vil fortælle som sine indtryk og oplevelse i El Salvador under præsident Nayib Bukeles regeringstid.

El Salvador og Bukele-fænomenet.

Den 1. juni 2019 tiltrådte den i dag 42 årige Nayib Bukele som ny præsident i El Salvador. I løbet af de fire år, er der sket store ændringer i El Salvador. Banderne og dets medlemmer – der tidligere via kriminalitet og narko styrede store områder af El Salvador – er blevet fængslet. De økonomiske vanskeligheder El Salvador har haft gennem mange år, vil Nayib Bukele forsøge løst ved indførelse af Bitcoint som statens officielle valuta og som det eneste land i verden. Den salvadoranske kunstner & fortograf Louis Paredes vil benytte aftenen til at fortælle om El Salvador i de fire år Bukele har styret El Salvador som præsident.

El Salvador er Mellemamerikas mindste land med godt 21.000 km2 (ca halvdelen af Danmarks størrelse) og med 6,4 mill indbyggere.

Luis Paredes er en Salvadoransk fotograf/kunstner bosat i Danmark med en lang karriere i den kulturelle verden i El Salvador og Mellemamerika generelt. Har haft job med dokumentation, og arbejdet som fotograf for FN under implementering af fredstraktaterne i El Salvador og Guatemala. Luis Paredes har en lang karriere som kunstner og har udstillet sine arbejder på gallerier og museer i 33 lande. Samtidig har han deltaget i flere internationale kunstfestivaler bl.a. i Venedig, Sao Paulo og Havana med flere.

El Salvador y el fenómeno Bukele

El miércoles 11 de octubre del 2023, desde las 7 pm hasta las 9 pm, NETLA organiza e invita a su Seminario Permanente (SP) que tratará sobre la situación en El Salvador. El artista y fotógrafo salvadoreño Luis Paredes presentará y compartirá sus impresiones y sus experiencias en El Salvador durante el gobierno del presidente Nayib Bukele. El Salvador y el fenómeno Bukele. El 1 de junio de 2019, Nayib Bukele, que ahora tiene 42 años, asumió el cargo como nuevo presidente de El Salvador. Durante sus cuatro años de gobierno, han habido cambios muy importantes en el país centroamericano. Las pandillas y sus miembros, que anteriormente controlaban grandes zonas de El Salvador mediante las drogas y el crimen organizado han sido encarcelados. A su vez, el presidente Nayib Bukele ha intentado solucionar las dificultades económicas que El Salvador ha vivido durante mucho tiempo, introduciendo el Bitcoin como moneda oficial del estado. Situación única en el mundo. El artista y fotógrafo salvadoreño Luis Paredes hablará sobre El Salvador durante los cuatro años que Bukele ha gobernado el país.

Una plática por el artista/fotógrafo salvadoreño Luis Paredes sobre sus impresiones de la realidad
nacional en El Salvador bajo el gobierno de Nayib Bukele.

Luis Paredes es un fotógrafo / artista salvadoreño residente en Dinamarca con una larga trayectoria
en el mundo cultural de El Salvador y Centro America en general. Ha tenido trabajos
de documentación, trabajando como fotógrafo para Naciones Unidas durante la
implementación de los tratados de paz en El Salvador y Guatemala. Luis Paredes tiene también una larga
trayectoria como artista y ha expuesto su obra en galerías y museos de 33 países. A su vez ha participado
en importantes festivales de arte internacional como La Bienal de Arte de Venecia, de Sao Paulo y de La
Habana entre otras.

La charla será en español y en danés

Foredraget vil foregå på spansk og dansk. Det er gratis at deltage og alle er velkommen!

Sted: Cafe Globen, Turesensgade 2B, 1368 København.

___________________________________________________

 

Onsdag den 8. november 19.00 – 21.00. En aften med Dr. Phil, antropolog og arkæolog – Inge Schjellerup.

Inge Schjellerup vil fortælle om en af nationalmuseets mest kostelige samlinger og historien bag dem – nemlig de 26 malerier (2 er gået tabt) malet af den hollandske barokmaler Albert Eckhout i hollandsk Brasilien igennem otte år, fra 1636-1644. Der er tale en gave som den danske konge fik i 1654 af den tidligere hollandske guvernør i kolonien Johan Moritz af Nassau.

Malerierne anses i dag som noget af det meste “oprindelige”, der findes omkring Sydamerikansk kultur i 1600-tallet, og de par gange samlingen har besøgt hjemlandet Brasiliens millionbyer, har interessen fra publikum været enorm, så meget, at trafikken i gaderne ved og omkring udstillingsstederne gik i stå pga kilometer lange køer af mennesker. Malerierne hænger i dag på Nationalmuseets etnologiske afdeling.

Eckhout-malerierne fra Brasilien i 1600-tallet

Inge Schjellerup er Danmarks “indianerantropolog” og behøver en nærmere ekstraordinær præsentation. I en tid hvor man omsider har fået øjnene op for “forbigåede” kvindelige forskere i universitetsverdenen – fysikeren Lise Meitner (opdager af fissionsenergien), som Oppenheimer-filmen end ikke nævner, eller seismologen Inge Lehmann (opdager af jordens indre kerne), som både skulle pensioneres og være nær olding, inden det danske forskningsmiljø fik øjnene op – undres man! De komplicerede ansættelsesmønstre det akademiske miljø kan diske op med – for at undgå fastansættelse eller professorale udnævnelser af kvindelige forskere – synes enestående, der findes fortsat en alenlang række upåagtede af disse! Fællesnævneren eller “den røde tråd” er, at udlandet altid kommer først i anerkendelsen. Inge Schjellerup er æresprofessor ved universiteterne Privada Antenor Orrego og Nacional de Trujillo. I 2012 fik hun desuden overrakt en guldmedalje af regionsregeringen i Amazonas i Peru for sin indsats.                          Hvor blev “professoratet” af herhjemme?….tænker man som menigmand! Se link:

40 år som løstansat (akademikerbladet.dk)

Kom og oplev en aften med Inge Schjellerup! Det er gratis at deltage og alle er velkommen!

Sted: Cafe Globen, Turesensgade 2B, 1368 København.

__________________________________________________

Tidligere allerede afholdte arrangementer, se nedennævnt:

Torsdag den 14. september 2023 kl. 19.00-21.00 arrangerer Netla i samarbejde med NGO’erne “AXIS” og “International Børnesolidaritet” dette efterårs første seminario permanente (SP). Arrangementet bliver på spansk med dansk oversættelse.

NETLA – Seminarium Permanente om den politiske krise i Peru og unges rolle i kampen for Demokrati

Kom og bliv klogere på situationen i Peru – og mulighederne for at skabe fred, demokrati og retfærdighed med et særligt blik på unges rolle.

NETLA arrangerer, i samarbejde med AXIS og International Børnesolidaritet, et offentligt møde med den anerkendte skribent, debattør og uddannelsesforkæmper José Luís Carbajo.

PROGRAM:

19:00 – Velkommen fra NETLA, AXIS og International Børnesolidaritet
19:15 – Den politiske situation i Peru efter afsættelsen af Castillo. Civilsamfundets opgaver og rolle v. José Luís Carbajo
19.45 – (Pause)
20:00 – Unges rolle i kampen for demokrati v. José Luís Carbajo
20:30 – Spørgsmål og debat
21.00 – Tak for i aften

INTERNATIONAL BØRNESOLIDARITET

Peru har siden december 2022 oplevet en voldsom politisk krise og massive folkelige protester, hvor omkring 70 personer har mistet livet, heriblandt mange unge.

Tarea (Tarea Asociación de Publicaciones Educativas) er en anerkendt civilsamfundsorganisation, der arbejder for retten til kvalitetsuddannelse og medborger- skabsdannelse. Tarea har arbejdet mere end 20 år i Ayacucho-regionen, som blev særlig ramt af den væbnede konflikt mellem Den Lysende Sti og militæret.

I samarbejde med AXIS og International Børnesolidaritet støtter de blandt andet tosproget interkulturel uddannelse og styrkelsen af lærere og elevråd.

José Luís Carbajo er næstformand i Tarea.

 

 

Det er gratis at deltage og alle er velkommen!

Sted: Cafe Globen, Turesensgade 2B, 1368 København.

___________________________________________________

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.