2. halvår 2023

Dato’er for kommende aktiviteter i Netla  – 2. halvår 2023:

 

Torsdag d. 7. dec. 2023 kl. 18.00-1900 Julefernisering for Netlas medlemmer, og efterfølgende SP-foredrag kl. 19.00-21.00

 

 

 

 

 

 

Kære Netla-medlemmer! Invitation til julefernisering torsdag den 7.12.23 fra kl. 18.00-19.00.

Julen nærmer sig, og igen i år inviterer vi vores medlemmer til en lille forfriskning og julefernisering i Cafe Globen. Kom og få et glas vin eller to, lidt tapas, pølse og oste, snags m.v., se gamle venner og ha’ en munter time med andre latinointeresserede. Ferniseringen foregår i Cafe Globens lokale og varer fra kl. 18.00-19.00.

________________________________________________

Seminario Permanente foredrag torsdag den 7.12.23 kl. 19.00-21.00.

Netla bestyrelsesmedlem Lizethe Alvarez E. Söderlind (født og opvokset i Colombia) har ultimo oktober og primo november været i sit hjemland, for som valgobservatør at være til stede under regionsvalgene i Colombia. Lizethe vil give en beretning om status i Colombia. Oplægget vil foregå på spansk.

Presentación 7 de diciembre de 2023 -NETLA

BAZAR DE LA BUROCRACIA Y ELECCIONES LOCALES EN COLOMBIA

Abstract

Gustavo Petro es desde agosto de 2022 el primer presidente de izquierda en la historia de la democracia de Colombia. Su gobierno tiene ahora un difícil desafío de formalizar su programa de paz total y el acuerdo nacional para la aprobación de sus reformas porque las elecciones locales de octubre de 2023 arrojaron un resultado no esperado para el partido de Gobierno.

Durante el trabajo de la delegación internacional de observación electoral de Dinamarca para las elecciones, fue importante utilizar mi método empírico de observar, recolectar datos y experimentar la realidad de esta disyuntiva democrática del actual gobierno de Colombia.

De esta forma el objetivo de mi presentación es dar a conocer los “movimientos” políticos del gobierno para gestionar alianzas con lo que pretendo conseguir dar a conocer un panorama geo-económico-político y social de estrategias para mantenerse en el poder.

El hallazgo más relevante de mi presentación se refiere a la variación del uso de la democracia por un repartimiento de puestos burocráticos y mi conclusión es que los partidos políticos perdieron legitimación en el acto democrático del sufragio electoral/voto para dar espacio a intereses locales, nacionales e internacionales.

————————————————————————-

Abstract

Augusto Petro is since August 2022 the first left wing president in democratic history of Colombia. His government now faces the great obstacles of formalizing his program of total peace and obtaining national agreement to approving his reform because the local elections of October 2023 showed a result non expected for the party of the government.

During the work of the international delegation of electoral observers of Denmark for the elections, it was important to use my empirical method of observing, recollection data and experimenting with the reality of this democratic dissension of the current government of Colombia.

This way the objective of my presentation is to make known the “political movements” of the government to manage alliances with which I intend to make known a geo-economic-political and social panorama of strategies to remain in power.

The most relevant finding of my presentation refers to the variation in the use of democracy due to a distribution of bureaucratic positions and my conclusion is that political parties lost legitimacy in the democratic act of electoral voting to give space to local, national and international interests.

Lizethe Alvarez Söderlind

Estudiante de 3er. Semestre del Máster en lengua y cultura hispana, y artes visuales de la Universidad de Copenhague.

Colombiana, vinculada al proceso de la Comisión para el Esclarecimiento de la Verdad, Colombia en Europa y veedora internacional para las elecciones 2022 y 2023 en Colombia.

Sted: Cafe Globen, Turesensgade 2B, 1368 København.

________________________________________________

Tidligere allerede afholdte arrangementer, se nedennævnt:

Onsdag den 8. november 19.00 – 21.00. En aften med Dr. Phil, antropolog og arkæolog – Inge Schjellerup.

Inge Schjellerup vil fortælle om en af nationalmuseets mest kostelige samlinger og historien bag dem – nemlig de 26 malerier (2 er gået tabt) malet af den hollandske barokmaler Albert Eckhout i hollandsk Brasilien igennem otte år, fra 1636-1644. Der er tale en gave som den danske konge fik i 1654 af den tidligere hollandske guvernør i kolonien Johan Moritz af Nassau.

Malerierne anses i dag som noget af det meste “oprindelige”, der findes omkring Sydamerikansk kultur i 1600-tallet, og de par gange samlingen har besøgt hjemlandet Brasiliens millionbyer, har interessen fra publikum været enorm, så meget, at trafikken i gaderne ved og omkring udstillingsstederne gik i stå pga kilometer lange køer af mennesker. Malerierne hænger i dag på Nationalmuseets etnologiske afdeling.

Eckhout-malerierne fra Brasilien i 1600-tallet

Inge Schjellerup er Danmarks “indianerantropolog” og behøver en nærmere ekstraordinær præsentation. I en tid hvor man omsider har fået øjnene op for “forbigåede” kvindelige forskere i universitetsverdenen – fysikeren Lise Meitner (opdager af fissionsenergien), som Oppenheimer-filmen end ikke nævner, eller seismologen Inge Lehmann (opdager af jordens indre kerne), som både skulle pensioneres og være nær olding, inden det danske forskningsmiljø fik øjnene op – undres man! De komplicerede ansættelsesmønstre det akademiske miljø kan diske op med – for at undgå fastansættelse eller professorale udnævnelser af kvindelige forskere – synes enestående, der findes fortsat en alenlang række upåagtede af disse! Fællesnævneren eller “den røde tråd” er, at udlandet altid kommer først i anerkendelsen. Inge Schjellerup er æresprofessor ved universiteterne Privada Antenor Orrego og Nacional de Trujillo. I 2012 fik hun desuden overrakt en guldmedalje af regionsregeringen i Amazonas i Peru for sin indsats.                          Hvor blev “professoratet” af herhjemme?….tænker man som menigmand! Se link:

40 år som løstansat (akademikerbladet.dk)

Kom og oplev en aften med Inge Schjellerup! Det er gratis at deltage og alle er velkommen!

Sted: Cafe Globen, Turesensgade 2B, 1368 København.

_________________________________________________

 

Onsdag den 11. oktober 2023, kl. 19.00-21.00 afholder Netla seminarium permanente (SP) om situationen i El Salvador – et land Netla kun meget sjældent har haft på programmet.

Ændring af foredragsholder: Pga alvorlig sygdom i familien har vores oprindelige foredragsholder Luis Paredes, måtte melde afbud. Imidlertid er det lykkes Netla at få en ligeså kompetent foredragsholder på banen, nemlig  Vladimir Douglas Pecheco Cueva fra Aarhus Universitet, han vil blive bistået online – altså med på skærm over Zoom fra Italien – af en repræsentant fra oprindelige folk i El Salvador – ”Tacho”, som er  indigenous activist.

Den 1. juni 2019 tiltrådte den i dag 42 årige Nayib Bukele som ny præsident i El Salvador. I løbet af de fire år, er der sket store ændringer i El Salvador.

Vladimir Douglas Pecheco Cueva fra Aarhus Universitet vil ridse de historiske linjer op for den kamp indfødte folk kæmper for i El Salvador.

Med os på Zoom har vi ”Tacho”, som er en indigenous activist, som lige nu bor i Italien. Han forlod El Salvador for et par måneder siden og søgte asyl i Italien grundet den politiske situation i landet. Aftenen vil give en forståelse for, hvad der foregår i El Salvador lige nu, og hvad der har skabt de nuværende udfordringer.

El Salvador er Mellemamerikas mindste land med godt 21.000 km2 (ca halvdelen af Danmarks størrelse) og med 6,4 mill indbyggere.

El miércoles 11 de octubre del 2023, desde las 7 pm hasta las 9 pm, NETLA organiza e invita a su Seminario Permanente (SP) que tratará sobre la situación en El Salvador.

El 1 de junio de 2019, Nayib Bukele, que ahora tiene 42 años, asumió el cargo como nuevo presidente de El Salvador. Durante sus cuatro años de gobierno, han habido cambios muy importantes en el país centroamericano. Las pandillas y sus miembros, que anteriormente controlaban grandes zonas de El Salvador mediante las drogas y el crimen organizado han sido encarcelados. A su vez, el presidente Nayib Bukele ha intentado solucionar las dificultades económicas que El Salvador ha vivido durante mucho tiempo, introduciendo el Bitcoin como moneda oficial del estado.

Foredraget vil foregå på spansk. Det er gratis at deltage, og alle er velkommen!

Sted: Cafe Globen, Turesensgade 2B, 1368 København.

____________________________________________________

Torsdag den 14. september 2023 kl. 19.00-21.00 arrangerer Netla i samarbejde med NGO’erne “AXIS” og “International Børnesolidaritet” dette efterårs første seminario permanente (SP). Arrangementet bliver på spansk med dansk oversættelse.

NETLA – Seminarium Permanente om den politiske krise i Peru og unges rolle i kampen for Demokrati

Kom og bliv klogere på situationen i Peru – og mulighederne for at skabe fred, demokrati og retfærdighed med et særligt blik på unges rolle.

NETLA arrangerer, i samarbejde med AXIS og International Børnesolidaritet, et offentligt møde med den anerkendte skribent, debattør og uddannelsesforkæmper José Luís Carbajo.

PROGRAM:

19:00 – Velkommen fra NETLA, AXIS og International Børnesolidaritet
19:15 – Den politiske situation i Peru efter afsættelsen af Castillo. Civilsamfundets opgaver og rolle v. José Luís Carbajo
19.45 – (Pause)
20:00 – Unges rolle i kampen for demokrati v. José Luís Carbajo
20:30 – Spørgsmål og debat
21.00 – Tak for i aften

INTERNATIONAL BØRNESOLIDARITET

Peru har siden december 2022 oplevet en voldsom politisk krise og massive folkelige protester, hvor omkring 70 personer har mistet livet, heriblandt mange unge.

Tarea (Tarea Asociación de Publicaciones Educativas) er en anerkendt civilsamfundsorganisation, der arbejder for retten til kvalitetsuddannelse og medborger- skabsdannelse. Tarea har arbejdet mere end 20 år i Ayacucho-regionen, som blev særlig ramt af den væbnede konflikt mellem Den Lysende Sti og militæret.

I samarbejde med AXIS og International Børnesolidaritet støtter de blandt andet tosproget interkulturel uddannelse og styrkelsen af lærere og elevråd.

José Luís Carbajo er næstformand i Tarea.

 

 

Det er gratis at deltage og alle er velkommen!

Sted: Cafe Globen, Turesensgade 2B, 1368 København.

___________________________________________________

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.