2. halvår 2022

 

 

Torsdag den 8. december 2022 kl. 18.00 inviterer Netla sine medlemmer til julefernisering i Cafe Globen med efterfølgende Seminario Permanente.

Fra kl. 18.00-19.00 afholder vi vor årlige julefernisering for vore medlemmer. Efterfølgende fra kl. 19.00 – 21.00 vil 3 nyslåede kandidater præsentere deres specialer/BA relateret til Latinamerika. Kom – alt hvad der kan krybe og gå af latinoer og “latinamerika-aficionados” i hele landet – drik et glas vin eller to – snaks og tapas er på bordene – julehyg og netværk omkring Latinamerika, oplevelser og gamle dage……. Velkommen kære Netla-medlemmer! 

 

Traditionen tro inviterer Netla en gang årligt et antal nyslåede kandidater (Natasha, Clara og Carlos) – der har skrevet specialer under deres kandidatstudie (eller BA) relateret til Latinamerika – til at komme og kort præsentere deres afhandling. Det gør de fra kl. 19.00, og der er efterfølgende mulighed for at stille spørgsmål.

 

Følgende 3 har indvilliget i at komme i år Natasha Jacoby, Clara Albek og Carlos Ramirez Chavarria.

 

Natasha Jacoby, BA, Portugisiske og Brasilianske Studier, Københavns Universitet.

“Anitta – Challenging the hegemonic funk discourse through female empowerment”.

 

Firstly, the paper researches how women have re-signified the funk movement from a male dominated culture to female empowerment. Secondly, it aims to analyze the case Anitta (the biggest global funk artist from Brazil) and in which way her success as a female funkeira challenges the hegemonic discourse and diversifies the cultural reference for women from the favela and if her music, character, and artistic contribution can be understood as female empowerment also for racialized women.

_________________________________________________________

Clara Albek, BA spansk sprog og kultur, Københavns Universitet 

“Når den åndelige verden koloniseres”.

Projektet søger at undersøge, hvordan Juan Rulfos roman Pedro Páramo fra 1955 udtrykker koloniale strukturer i Mexico, på trods af at landet har været uafhængigt af det spanske imperium siden 1810. Konkret vil projektet analysere, hvilke magtstrukturer der er mest dominerende i den fiktive by Comala, og hvordan de kan relateres til begrebet “kolonialitet”.

___________________________________________________________

Carlos Ramirez Chavarría, Cand. mag. i Spansk ved Københavns Universitet

“Las iglesias evangélicas y su incursión en la política latinoamericana”.

Esta ponencia tratará sobre el surgimiento de las iglesias evangélicas pentecostales y de cómo han pasado de influir en los templos a influir en las calles y en las esferas de poder político. El foco se pondrá en Brasil, México y Bolivia.

Det foregår i Cafe Globen, Turesensgade 2B, 1368, København.

_________________________________________________________

Tirsdag den 8. november kl. 19.00-21.00 præsenterer Netla efterårets 3. seminario permanente.

En pagt for freden og livet  – socialt oprør og politisk systemskifte i Colombia

Efter dette års valg har colombianerne for første gang i historien fået en regering til venstre for midten og muligheder for at danne progressive flertal i kongressen. Den nye regering anført af Gustavo Petro og Francía Márquez agter at respektere og implementere fredsaftalen med den tidligere FARC-guerilla og at forhandle fred med ELN og de paramilitære grupper. Dette oplæg sætter fokus på hvordan fredsprocessen og store folkelige mobiliseringer med kreative udtryksformer har ført til et politisk systemskifte. Oplægget fokuserer på hvordan indsættelsen af den nye regering repræsenterer en stor sejr for fredsbevægelsen og de sociale bevægelser, men vil også diskutere de mange udfordringer som består for at gøre op med uretfærdighed, vold og konflikt i Colombia.
Oplægsholder Julie Wetterslev er PhD studerende i International Ret og har beskæftiget sig med fredsprocessen i Colombia i en årrække.

Det foregår i Cafe Globen, Turesensgade 2B, 1368, København.

_______________________________________________________

 

Tirsdag den 11. oktober 2022 kl 19.00 – 21.00 præsenterer Netla efterårets 2. seminario permanente.

 

“Gentænk udviklingshjælpen – en aften for reflektion!”

At skabe udviklingshjælp i andre lande har været en central del af Danmarks nationale selvforståelse siden 1960’erne, hvor de første spæde tiltag – specielt rettet mod Østafrikanske lande – begyndte.
Selve ideen – eller begrebet bag “udvikling” – har kontinuerligt ændret sig over tid. Men der findes bag “begrebet” stadig en snært fra tidligere tiders koloniale holdninger, alene i måden vi italesætter “udvikling” og dens aktører på.

NETLA har til aftenens seminario permanente inviteret Silke Mechlenburg fra “Building Communities” og Misha Wolsgaard-Iversen, sekretariatsleder i “International Børnesolidaritet” til en snak om oprindelige folks rettigheder over for udvindingsindustrien, kampen for fødevareautonomi samt bæredygtigt jordbrug.

Silke Mechlenburg vil fortælle om sit kritiske syn på “udvikling” og om alternative veje til at skabe social forandring. I Building Communities arbejder man bevidst med en kritisk dekolonial tilgang.

Misha Wolsgaard-Iversen er en erfaren latinamerikaekspert, som vil fortælle os, om de mange udfordringer oprindelige folk møder i deres vej mod en mere retfærdig verden.

Indfødte folks kamp mod udvindingsindustriens udnyttelse af jordens ressourcer  – hvilken rolle spiller indfødte kvinder og hvorfor er deres kamp så vigtigt for os?

Indfødte folk beskytter ca. 80 procent af verdens biodiversitet. Det er de, som står forrest i beskyttelsen af deres territorier og de værdifulde naturressourcer, og som et resultat bliver forfulgt, chikaneret, kriminaliseret og i værste fald dræbt. 40 procent af de menneskerettighedsforkæmpere som hver år dræbes, er indfødte folk, og det til trods for de kun udgør ca. 5 procent af verdens befolkning. Indfødte kvinder spiller en helt særlig rolle i forsvaret af territorierne og beskyttelsen af naturen, og disse emner vil dette oplæg zoome ind på med et særligt fokus på Latinamerika.

Det foregår i Cafe Globen, Turesensgade 2B, 1368, København.

________________________________

Onsdag den 14. september 2022 kl. 18.30-20.30 præsenterer Netla efterårets første Seminarium Permanente. Emnet handler om cykelkulturen i Colombia, ved freelancejournalist & mediekommentator indenfor cykelsporten, tidligere professionel cykelrytter Anders Mielke.

Cykling er de intellektuelles sport, siges det. Om det er sandt må være op til den enkelte, men folk som Jørgen Leth har været med til at give sporten en særstatus i Danmark.

Det har den også i Colombia. Et land med en enorm cykelkultur – og en historie med mange af de største ryttere, som samme Jørgen Leth i øvrigt er meget begejstret for.

Lucho Herrera, Nairo Quintana og Egan Bernal, som vandt Touren Tour de France i 2019, er kun toppen af isbjerget.

NETLA har valgt undtagelsesvist at sætte sport på dagsordenen, da vi finder den colombianske cykelkultur dybt fascinerende, også som et billede af landet og den nationale kultur og passion.

Vi har allieret os med Anders Mielke, tidligere toprytter, som har startet den succesfulde podcast ‘Forhjulslir.’ Anders har boet i Colombia, hvor han har været en del af et elite-cykelmiljø. Han elskede det og har stadig kontakt til mange elitecykelryttere i landet. Desuden er han cykelkommentator på Eurosport.

Anders Mielke vil fortælle om cykelkulturen og historien i Colombia, og der vil blive mulighed for at stille spørgsmål under endnu en hyggelig seance i selskab med NETLA.

Det foregår i Cafe Globen, Turesensgade 2B, 1368, København.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.