1. halvår 2022

Foto nedennævnt er fra Netla’s sidste Seminario Permanente inden sommerferien om migration i Mexico og Latinos i USA den 14.6.2022. Se længere nede på siden.

Cinemateket afholder latinamerikansk filmfest fra den 1.6.- 30.6.22. Til nogle af filmene vil der forud for filmen være oplæg fra repræsentanter fra Netla. Tryk på linket nedennævnt, og du kan se det omfattende program.

Latinamerikansk Filmfestival 2022 | Det Danske Filminstitut (dfi.dk)

___________________________________________________________

Tirsdag den 14. juni 2022 kl. 19.00-21.00. Latinamerikanske migranter i Mexico og USA

Det foregår i Cafe Globen, Turesensgade 2B, 1368 København.

Denne aften sætter vi fokus på migranter i Latinamerika. Vi har inviteret to forskellige oplægsholdere, som giver hver deres perspektiv på migration. Ph.d. Erika Skov,  Københavns Universitet, fokuserer på migranter og dem der hjælper dem i Mexico, mens journalist Niels Boel ser på migranterne og deres betydning, som det største mindretal i USA.

Migrantkaravaner i Mexico og flugten fra Fængselsbyen, “La Ciudad Carcel”

I dette oplæg fortæller antropolog Ph.d. Erika Skov, om hendes feltarbejde i Tapachula blandt migranter og mexicanske aktivister, der organiserede “migrantkaravaner”, hvor flere tusinde migranter og asylansøgere marcherede samlet ud af byen i et forsøg på at slippe gennem byens militariserede migrationskontrol.
Den sydmexicanske by, Tapachula, har i mange år været et gennemgangspunkt for centralamerikanske migranter og andre migranter, der rejser gennem Mexico med det mål for øje at komme ind i USA. I mange år har USA presset Mexico for at stoppe migrationsstrømmene mod nord, hvilket blandt andet har gjort det sværere for migranter fra det globale “Syd” at rejse gennem Tapachula. Aktivister og journalister er derfor begyndt at kalde byen for La Ciudad Carcel, “Fængselsbyen” 

 

Latinos – USAs store mindretal.

Journalisten Niels Boel giver – med udgangspunkt i sin seneste bog ”USA’s store mindretal” – en introduktion til latinoerne, der i dag er USA’s største mindretal. Introduktionen lægger særlig vægt på latinoernes politiske og økonomiske rolle.
Der eksisterer i dag rundt regnet 60 millioner latinoer i USA og herved udgør indbyggerne af latinamerikansk oprindelse det største mindretal i USA. De er ikke til at komme uden om, hvis man i dag vil forstå politik i USA. På den ene side får de skylden for tabet af samfundets sammenhængskraft – og de bruges som syndebukke af politikere, der vil
mobilisere globaliseringsskræmte vælgere – på den anden side er de også en vælgergruppe, der er i hurtig vækst og derfor ombejlet af politikkere, der gerne vil vælges.. I økonomien er latinoerne en nøglearbejdskraft indenfor en lang række sektorer.

Latinamerika-kenderen Niels Boel er foredragsholder, forfatter til bøgerne ”Det nye Latinamerika” (sammen med Finn Rasmussen), ”Migration – en verden i bevægelse” og ”USA’s store mindretal: Latinos” (Forlaget Columbus), den udkom sidste vinter. Han er desuden tilrettelægger af DR-dokumentaren ”Migranterne” og
en række andre dokumentarfilm fra specielt Latinamerika. Boel var tidligere ekstern lektor ved Københavns og Århus Universitet og tidligere korrespondent for bl.a. Weekendavisen i Latinamerika. Der vil til arrangementet være mulighed for at købe et eksemplar af bogen ”USA’s store mindretal: Latinos”
til særpris.

Det foregår i Cafe Globen, Turesensgade 2B, 1368 København.


_____________________________________________________________

Tirsdag de n 17. maj 2022 kl. 19.00-21.00 afholder Netla Seminario Permanente (foredrag) om “Broder Jakob den Danskes mange forvandlinger”, med undertitel: “Fra kongesøn til indiansk helgen i Mexico!”

Med udgangspunkt i en ny bogudgivelse om Broder Jakob vil lektor Ph.D. ved Københavns Universitet Jesper Nielsen fortælle om den Danskes virke som missionær i Michoacan i det vestlige “Ny Spanien(Mexico) i 2. halvdel af 1500-tallet. Jesper vil fokusere oplægget dels på franciskanernes store omvendelsesarbejde i kolonitidens Mexico, dels på Broder Jakobs særlige kamp for indianske rettigheder og sidst, men ikke mindst, om de mange forandringer den danske munk gennemgik – både mens han levede, men også i århundrederne efter. I dag betragtes han som en helgen i flere purépecha-samfund, og som vi skal se, er han med tiden smeltet sammen med indianske forestillinger om mytiske præcolumbianske skikkelser og guder.

Jesper Nielsen is a Ph.D. and Associate Professor at the University of Copenhagen. He received his MA (1998) and Ph.D. (2003) from the Department of American Indian Languages and Cultures from the University of Copenhagen. His research can be characterized as cross-disciplinary and focuses on Mesoamerican iconography, epigraphy, history and religion, in particular in Maya, Teotihuacan and Epiclassic cultures.

Det foregår i Cafe Globen, Turesensgade 2B, 1368 København.

 

Generalforsamling 17.00-18.00

Onsdag den 27. april 2022 kl. 17.00-18.00 afholder Netla sin årlige generalforsamling. Alle betalende medlemmer af Netla inviteres til at deltage. Vedr. regler for afholdelse af generalforsamlingen se Netlas hjemmeside under “Vedtægter”. Indkaldelse til generalforsamlingen vil blive udsendt pr mail til alle betalende medlemmer af Netla.

Fernisering 18.00-19.00

Efterfølgende kl. 18.00-19.00 afholder Netla for første gang en forårsfernisering for sine medlemmer. Vi gi’r vin og noget tapas, og vi håber at se mange medlemmer af Netla og markere, at det er slut med de mange onlinemøder Netla har afholdt virtuelt de sidste to år udenfor Cafe Globen. Mød op, “hyg” og “netværk” med andre “Latinamerika-aficionados” og lyt til levende latinamerikansk musik, nu hvor coronaen synes overstået.

Seminario Permanente 19.00-21.00

Seminario Permanente: Kl. 19.00-21.00 (umiddelbart efter afholdelse af ferniseringen) vil Lektor Georg Wink, fra KUA lancere sin nylig udgivet bog, “Brazil, Land of the Past”. Foredraget foregår på engelsk.  

Brasilien – Brazil, Land of the Past – Georg Wink

Brazil, Land of the Past scrutinizes the ideological roots of the so-called New Right in Brazil. The book traces the continuity and resilience of a system of thought based on the idea of a God-given hierarchical order to be defended against any social contract and modernizing relativization. It explains in detail how today a diverse movement — which includes actors ranging from the authoritarian Bolsonaro wing to economic liberals to the military to both Catholic and evangelical religious conservatives – assumes unanimously the ideas of this tradition as underlying premises of their political action. Though not always explicitly, this drives the self-declared “liberal-conservative” but rather anti-modernist reaction which claims to liberate an imaginary authentic “Brazil” from an aberrant “State” – and in so doing intends to preserve inherited privilege in an extremely unequal society.

Georg Wink is Associate Professor of Brazilian Studies at the University of Copenhagen where he directs the Center for Latin American Studies. He held previous positions at the Freie University Berlin, Federal University of Minas Gerais in Belo Horizonte and Technical University Dresden. He has published widely on Brazil’s society, culture and history of ideas.

Det foregår i Cafe Globen, Turesensgade 2B, 1368 København.

 

 

Cinchona calisaya Fra Koehler's Medicinal-Plants, 1887

Tirsdag den 29. marts 2022 kl. 19.00-21.00 afholder Netla årets første seminario permanente (foredrag).

Aftenens emne handler om Cinchona-træet (Kinatræer), der hører til og gror i Andesbjergene. Træets indeholder bl.a. kinin, og er i århundrede blevet benyttet som lægemiddel af lokale indianerstammer imod en række sygdomme, heriblandt malarie. Nataly Allasi Canales, PhD in Evolutionary Genomics, Københavns Universitet, vil under aftenens foredrag komme ind på indianerstammernes benyttelse af dette århundrede gamle lægemiddel herunder også set i nutidens lys. Aftenens foredrag er på spansk. Det foregår i Cafe Globen, Turesensgade 2B, 1368 København.

Título:

El árbol de la quina a través del lente histórico, químico y genómico

Por: Dra. Nataly A. Canales, Universidad de Copenhagen

El árbol de la quina (Rubiaceae: Cinchona spp.) ha sido ampliamente usado para tratar la malaria durante cientos de años, debido a que contiene compuestos como la quinina que se encuentran en la corteza. Originalmente de los Andes y conocido por los pueblos indígenas por su efecto mejorador sobre altas fiebres recurrentes, hubo una sobreexplotación de los bosques nativos de quinos y luego se establecieron plantaciones en otros países tropicales. A pesar de la importancia económica y farmacéutica del árbol de la quina, los problemas taxonómicos no han permitido que se pueda elucidar la historia evolutiva del género Cinchona y la potencial relación con su diversidad química. En esta charla trataremos la diversidad química y genética y análisis archivístico de colecciones de quinas sudamericanas y cultivadas de hasta 250 años de antiguedad.

Det foregår i Cafe Globen, Turesensgade 2B, 1368 København.

 

 

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.