Netla 2. halvår 2020 – planlagte datoer.

Kbh. den 3.11.2020

Pga. regeringens nye tiltag aflyser Netla også vort planlagte seminario permanente (SP) i Cafe Globen den 11.11.2020 kl. 19.30-21.00. I stedet vil vi søge mødet afholdt online over Zoom, som vi med succes (27 var online den aften) gjorde tirsdag den 20.10. (se nedennævnt).

Fokus på Chile, d. 11.11.20 kl. 19.30 online

Synopsis: Aftens online SP d. 11.11. kl. 19.30 vil sætte fokus på Chile. Vi har til aftenens foredrag med efterfølgende diskussion, fået to særdeles Chilekyndige kvinder på programmet. Begge er danskfødte, men de har i hver sin periode boet i Chile i over 10 år. Cand phil i spansk og skolelærer Anne Hansen vil fortælle om processen omkring oprettelsen af børnebibliotekerne Libro Alegre. Det begyndte i Valparaiso i Chile, men ideen spredte sig siden til flere Chilenske byer. NGO-projektet, der intensivt retter fokus på udsatte chilenske børns lærdom og forståelsesunivers gennem oprindeligt skandinavisk børnelitteratur, har modtaget en pris fra det chilenske samfund. Ved hjælp af tusindvis af donerede børnebøger sendt fra NGO’er i Skandinavien til Chile, har Anne Hansen som stedlig primus motor, oprettet et usædvanligt berigelsesbibliotek og værested for udsatte børn i Chile. Anne Hansen vil fortælle, interviewet af Elena Ansotegui fra Netla.

Helene Risør er uddannet antropolog, PhD fra Kbhs Uni., og arbejder i dag som lektor ved Pontificia Universidad Catolica de Chile. Hun har boet i Chile i 10 år og er med sin familie tæt assimileret i det chilenske samfund. Helene Risør har bredt indblik i, hvad der for øjeblikket rører sig i Chile relateret til hendes igangværende forskning. omkr. politisk aktivisme, menneskerettigheder og forståelse af medborgerskab. Hun vil uddybe forståelsen af de mange demonstrationer p.t. Der vil blive vist en 5 min. etnologisk film med titlen “Revolutionære Ruiner: Maestranza i Santiago, Chile”. Elena Ansotegui fra Netla interviewer. Mødet begynder online onsdag den 11.11.20 kl. 19.30. Der vil blive udsendt et link på Netlas side på Facebook. Linket kan åbnes den 11.11. kl. 19.20 på “Zoom”.

Vi glæder os til at se dig, mvh. Netlas bestyrelse.

 

Kbh. den 5.10.2020

Foranlediget af coronakrisen, tilbyder Netla sine medlemmer en ekstraordinær begivenhed, Seminario Permanente (SP) online over Zoom den 20. oktober 2020 fra kl 19.30 til 21.00. Situationen aktuelt i dels Chile med oplægsholder antropolog Nis Sørensen (SP synopsis nedennævnt) og dels situationen aktuelt i Uruguay med oplægsholder journalist/cand comm Ebbe Fischer (SP synopsis ligeledes nedennævnt).

Orientér dig på Netlas side på Facebook, hvor der den 20.10.20 fra kl. 14.00 vil være link online til Zoom for nedennævnte to Seminario Permanente SP/foredrag.

Vi glæder os til at se dig.

Med venlig hilsen NETLAs bestyrelse

Fra studenteroprør til ny forfatning: Sociale bevægelser i Chile og dets betydning for landets politiske udvikling (2011-2020).

Online over Zoom d. 20.10.2020 kl. 19.30-20.00
Foredragsholder: Antropolog Nis Sørensen
Foredraget er på dansk, og sendes direkte fra Patagonien i Chile.

Oplægget vil tage udgangspunkt i de seneste ti års politiske udviking med protester og sociale bevægelser, som har sat et tydeligt aftryk på det lange sydamerikanske land. De sociale bevægelsers vedholdende krav om forandring af et politisk og økonomisk system introduceret med vold og tortur under militærdiktaturet, har skabt et historisk momentum; i 2011 gjorde de studerende oprør mod et uddannelsessystem baseret på profit fremfor kvalitet og dannelse, og nu næste 10 år senere, står Chile over for en folkeafstemning om en ny forfatning (25. oktober 2020), som skal erstatte den nuværende skrevet af de nyliberale Chicago-Boys i 1980. Vi kigger derfor nærmere på, hvorfor denne demokratiske åbning sker netop nu, samt hvilke muligheder og udfordringer det skaber for de sociale bevægelser i Chile.

Nis Sørensen er sociolog med speciale i sociale bevægelse, desuden er han Chile-kender gennem et årti. Lige nu bor han i den chilenske del af Patagonien, i byen Puerto Aysén.

Sydamerikas Schweiz styrer sikkert igennem krisen!

Online over Zoom d. 20.10.2020 kl. 20.00-20.35
Foredragsholder: journalist/cand comm Ebbe Fisher
Foredraget er på dansk

Uruguay – af mange kaldet Sydamerikas Schweiz – har klaret sig fremragende under Covid-19, og det endda midt mellem hårdt ramte naboer som Brasilien og Argentina. Man har lukket grænserne af, men holdt essentielle handelsruter åbne. Man har smitteopsporet langt mere effektivt end f.eks. i Danmark, og man har holdt sig på omkring 10 nye daglige smittede i lang tid, mens økonomien også ser ud til at ride stormen af, trods en vis nedgang.

Journalist Ebbe Fischer har befundet sig i Sydamerika – Argentina og Uruguay – under det meste af coronakrisen og har derfra skrevet til diverse danske aviser om emnet. Han holder oplæg online omkring situationen i Uruguay, som han apropos nedrejser til igen d. 5. december på ubestemt tid, (sammen med sin kæreste (rettelse, “hustru”, nygift pr. 10.10.2020), som i øvrigt er født i Montevideo) mhp freelance nyhedsrapportager til danske aviser.

 

Obs! Kommende SP’er i nov. og dec. 2020

Sæt kryds i kalenderen for både den 11. november 2020 og den 10. december, har vi to spændende arrangementer på tegnebrættet. Vores kommende oplægsholdere vil give forskellige perspektiver på sociale forhold  i såvel Chile som Ecuador.

Har du husket at betale kontingentet?

Som så mange andre foreninger er Netla en frivilligorganisation med yderst få udgifter og bestyrelsesmedlemmer, der arbejder vederlagsfrit.
Alligevel kan vi ikke eksistere uden en vis økonomi. Kontingentet er kun 125 kr årligt, for det får du 4 halvårlige foredrag – Seminario Permanente – samt et årligt heldagsseminar (som dog honoreres særskilt pga. udgifter til mad, kaffe vin og lokaleleje). Du får utroligt meget for dit kontingent! DERFOR.. støt os og vor eksistens ved at betale dit kontingent. Har du ikke betalt i 2020, så kan du betale på Vores Mobilepay: 64943

København d. 27. september 2020

Kære NETLA-medlem!

Vi skriver til dig i håb om, at du har det godt på trods af denne vanskelige situation, vi oplever i øjeblikket. I NETLA har vi været nødt til at aflyse diverse begivenheder, siden Danmark lukkede ned i marts måned.

Det gjorde os særligt ondt at skulle aflyse vores endagsseminar den 14. marts 2020. Vi havde planlagt – synes vi selv – et meget godt program med kompetente oplægsholdere, som skulle analysere den aktuelle sociale og politiske situation i Latinamerika.

Foråret var heller ikke som det plejede. Det var vanskeligt for os at have den samme grad af aktivitet, som vi normalt har.

Vores generalforsamling d. 30 april 2020, blev holdt virtuelt for første gang i NETLA´s historie. Og det fungerede faktisk godt. Og tak for det!

Situationen blev lidt bedre sidst på foråret, og vi kunne holde årets første Seminario Permanente (SP) d. 18. juni i Cafe Globen. Det var en dejligt at se nogle af vores medlemmer igen og høre sammen et godt oplæg, som denne aften handlede om Peru.

I dette efterårssemester arbejder vi fortsat med at lave et godt program om Latinamerika til dig. Mens vi håber, at den aktuelle situation for pandemien forbedres lidt, har vi besluttet at lave vores første virtuelle SP.

Derfor, holder vi et SP over zoom d. 20. oktober. Vi planlægger stadig detaljerne, og du vil snart kunne se indholdet af præsentationen på vores hjemmeside eller læse om det i vores nyhedsbrev. Indtil videre kan vi sige, at vi får to prominente gæster, som vil tale henholdsvis om Uruguay og Chile.

Vi planlægger også to SP’er i november og december. Emnerne vil dække Ecuador og Chile. Vi håber, at situationen forbedres, så vi kan gennemføre vores SP´er, som vi plejer i Cafe Globen. Snart sender vi flere nyheder via vores nyhedsbrev, hjemmeside og facebook. Hold øje med os og sæt kryds i kalenderen.

Hvis du har spørgsmål, forslag eller ønsker at være en del af NETLA´s bestyrelse, så tøv ikke med at kontakte os på netlamail@gmail.com.

Til sidst vil vi takke dig for din ubetingede støtte. Uden din støtte kunne vi ikke eksistere og arbejde med det, vi brænder mest for: Formidling af viden om Latinamerika.

På vegne af NETLA

Quri Palomino Janns (Formand) .

 

OBS! Pga sygdom må Netla aflyse vort Seminario Permanente (foredrag) med Jane Bruslund Jensen omtalt længere nede på siden. I stedet afholder vi samme aften, samme sted et andet Seminario Permanente, men med anden titel og foredragsholder. Se nedennævnt:                     

”Perú: recursos naturales, desarrollo y la búsqueda de nuevos modelos”, Peter Wilson Leys, PhD-studerende, Roskilde Universitet (foredraget er på spansk & dansk).
Desde los noventas, el Perú ha tenido un régimen basado en atraer y facilitar la inversión para la extracción de recursos naturales. Esto ha generado un crecimiento y estabilidad macro-económica. Sin embargo, a nivel micro-económico, social y político, se ha generado una serie de problemas, que, en su última instancia, ha puesto en cuestión el régimen en sí. Esta presentación va a dar una historia del régimen “extractivista”, explorar los desafíos y problemas que el régimen ha enfrentado, y especular brevemente sobre el futuro. Tid: Torsdag den 18. juni kl. 19.00. Sted: Café Globen; Turesensgade 2 B, Kbh K.

 

 

Børn skaber forandring i Bolivia og Nicaragua ved antropolog Jane Bruslund Jensen er flyttet til torsdag den 18. juni 2020 kl. 19.00-21.00

Mødet bliver pga regeringens coronastrategi flyttet til ovennævnte dato. (Oprindeligt planlagt afholdt 27.5.20). Foredraget er på dansk.
Jane Bruslund Jensen er antropolog og programkoordinator i International Børnesolidaritet, som arbejder sammen med lokale partnere i Bolivia og Nicaragua mhp. at gøre børn socialt og mental “stærke”, så de blive i stand til at stille basale krav om egne rettigheder, herunder at udvikle/forandre egne livsbetingelser. Det sker i samfund, som traditionelt er meget voksenorienterede, og hvor svære samfundskonflikter præger børnenes liv og hverdag. Denne aften vil Jane belyse, hvordan International Børnesolidaritet i nævnte kontekst arbejder/promoverer for, at børns stemme bliver hørt, samt at vold mod børn mindskes. Hvilke forandringer lykkes det børnene at få igennem? Hvordan kan børn videreformidle tanker om fredelig konflikthåndtering? Sted: Café Globen; Turesensgade 2 B, Kbh K.

OBS! Netlas generalforsamling, der var planlagt afholdt i Cafe Globen, Turesensgade 2b, Kbh K, bliver pga coronasmitten i stedet afholdt over nettet digitalt, samme dato og tid d. 30. april kl. 17.30. Generalforsamlingen afvikles i stedet ved brug af “Zoom”. Orienter dig på Netlas side på facebook mhp, hvorledes det gribes an rent praktisk.

Mvh Netlas bestyrelse

AFLYSNING P.G.A. CORONAVIRUS.

Vi aflyser også vores foredrag onsdag den 1. april kl. 19.30 i Cafe Globen. Foredragets overskrift lød “Børn skaber forandringer i Bolivia og Nicaragua” med antropolog Jane Bruslund Jensen. Om vort planlagte generalforsamling torsdag den 30. april kl. 17.30 – 19.00 afholdes er meget uvis. Opslag herom senere. Mvh Netlas Bestyrelse

Efter Statsminister Mette Frederiksens tale i dag den 11, marts 2010 kl. 20.30 om coronasmitten i Danmark har vi i Netlas bestyrelse besluttet at aflyse planlagte heldagsseminar “Latinamerika NU!”, der skulle være fundet sted lørdag den 14. marts 2020 i Casa Latinoamericana, Høffdingsvej 10, 2500 Valby. Vi vil forsøge at få et nyt seminar op at stå senere. Indbetalinger for deltagelse i seminariet vil blive refunderet.

 

 

 

 

 

Aflyst pga. coronavirus. Onsdag den 1. april 2020 kl. 19.30 – 21.00 afholder Netla årets første Seminario Permanente med temaet:

Børn skaber forandring i Bolivia og Nicaragua. Foredraget er på dansk.
Jane Bruslund Jensen er antropolog og programkoordinator i International Børnesolidaritet, som arbejder sammen med lokale partnere i Bolivia og Nicaragua mhp. at gøre børn socialt og mental “stærke”, så de blive i stand til at stille basale krav om egne rettigheder, herunder at udvikle/forandre egne livsbetingelser. Det sker i samfund, som traditionelt er meget voksenorienterede, og hvor svære samfundskonflikter præger børnenes liv og hverdag. Denne aften vil Jane belyse, hvordan International Børnesolidaritet i nævnte kontekst arbejder/promoverer for, at børns stemme bliver hørt, samt at vold mod børn mindskes. Hvilke forandringer lykkes det børnene at få igennem? Hvordan kan børn videreformidler tanker om fredelig konflikthåndtering? Sted: Café Globen; Turesensgade 2 B, Kbh K.

Aflyst pga. coronavirus. Torsdag den 30. april 2020 kl. 17.30 – 19.00 afholder Netla sin årlige generalforsamling. Alle medlemmer opfordres til at deltage, vil du gerne med i bestyrelsen og præge Netla….så kom! Sted: Café Globen; Turesensgade 2 B, Kbh K.

Aflyst pga. coronavirus. Efterfølgende samme aften kl. 19.30 – 21.00 afholder Netla sit 2.  Seminario Permanente, sæt kryds i kalenderen. (Emne udsendes snarest.) Sted: Café Globen; Turesensgade 2 B, Kbh K.

Aflyst pga. coronavirus. Onsdag den 27. maj 2020 kl. 19.30 – 21.00 afholder Netla sit 3. Seminario Permanente, sæt kryds i kalenderen. (Emne udsendes snarest). Sted: Café Globen; Turesensgade 2 B, Kbh K.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.