Netla 2. halvår 2020 – planlagte datoer.

Kbh. den 3.11.2020

Pga. regeringens nye tiltag aflyser Netla også vort planlagte seminario permanente (SP) i Cafe Globen den 11.11.2020 kl. 19.30-21.00. I stedet vil vi søge mødet afholdt online over Zoom, som vi med succes (27 var online den aften) gjorde tirsdag den 20.10. (se nedennævnt).

Fokus på Chile, d. 11.11.20 kl. 19.30 online

Synopsis: Aftens online SP d. 11.11. kl. 19.30 vil sætte fokus på Chile. Vi har til aftenens foredrag med efterfølgende diskussion, fået to særdeles Chilekyndige kvinder på programmet. Begge er danskfødte, men de har i hver sin periode boet i Chile i over 10 år. Cand phil i spansk og skolelærer Anne Hansen vil fortælle om processen omkring oprettelsen af børnebibliotekerne Libro Alegre. Det begyndte i Valparaiso i Chile, men ideen spredte sig siden til flere Chilenske byer. NGO-projektet, der intensivt retter fokus på udsatte chilenske børns lærdom og forståelsesunivers gennem oprindeligt skandinavisk børnelitteratur, har modtaget en pris fra det chilenske samfund. Ved hjælp af tusindvis af donerede børnebøger sendt fra NGO’er i Skandinavien til Chile, har Anne Hansen som stedlig primus motor, oprettet et usædvanligt berigelsesbibliotek og værested for udsatte børn i Chile. Anne Hansen vil fortælle, interviewet af Elena Ansotegui fra Netla.

Helene Risør er uddannet antropolog, PhD fra Kbhs Uni., og arbejder i dag som lektor ved Pontificia Universidad Catolica de Chile. Hun har boet i Chile i 10 år og er med sin familie tæt assimileret i det chilenske samfund. Helene Risør har bredt indblik i, hvad der for øjeblikket rører sig i Chile relateret til hendes igangværende forskning. omkr. politisk aktivisme, menneskerettigheder og forståelse af medborgerskab. Hun vil uddybe forståelsen af de mange demonstrationer p.t. Der vil blive vist en 5 min. etnologisk film med titlen “Revolutionære Ruiner: Maestranza i Santiago, Chile”. Elena Ansotegui fra Netla interviewer. Mødet begynder online onsdag den 11.11.20 kl. 19.30. Der vil blive udsendt et link på Netlas side på Facebook. Linket kan åbnes den 11.11. kl. 19.20 på “Zoom”.

Vi glæder os til at se dig, mvh. Netlas bestyrelse.

 

Kbh. den 5.10.2020

Foranlediget af coronakrisen, tilbyder Netla sine medlemmer en ekstraordinær begivenhed, Seminario Permanente (SP) online over Zoom den 20. oktober 2020 fra kl 19.30 til 21.00. Situationen aktuelt i dels Chile med oplægsholder antropolog Nis Sørensen (SP synopsis nedennævnt) og dels situationen aktuelt i Uruguay med oplægsholder journalist/cand comm Ebbe Fischer (SP synopsis ligeledes nedennævnt).

Orientér dig på Netlas side på Facebook, hvor der den 20.10.20 fra kl. 14.00 vil være link online til Zoom for nedennævnte to Seminario Permanente SP/foredrag.

Vi glæder os til at se dig.

Med venlig hilsen NETLAs bestyrelse

Fra studenteroprør til ny forfatning: Sociale bevægelser i Chile og dets betydning for landets politiske udvikling (2011-2020).

Online over Zoom d. 20.10.2020 kl. 19.30-20.00
Foredragsholder: Antropolog Nis Sørensen
Foredraget er på dansk, og sendes direkte fra Patagonien i Chile.

Oplægget vil tage udgangspunkt i de seneste ti års politiske udviking med protester og sociale bevægelser, som har sat et tydeligt aftryk på det lange sydamerikanske land. De sociale bevægelsers vedholdende krav om forandring af et politisk og økonomisk system introduceret med vold og tortur under militærdiktaturet, har skabt et historisk momentum; i 2011 gjorde de studerende oprør mod et uddannelsessystem baseret på profit fremfor kvalitet og dannelse, og nu næste 10 år senere, står Chile over for en folkeafstemning om en ny forfatning (25. oktober 2020), som skal erstatte den nuværende skrevet af de nyliberale Chicago-Boys i 1980. Vi kigger derfor nærmere på, hvorfor denne demokratiske åbning sker netop nu, samt hvilke muligheder og udfordringer det skaber for de sociale bevægelser i Chile.

Nis Sørensen er sociolog med speciale i sociale bevægelse, desuden er han Chile-kender gennem et årti. Lige nu bor han i den chilenske del af Patagonien, i byen Puerto Aysén.

Sydamerikas Schweiz styrer sikkert igennem krisen!

Online over Zoom d. 20.10.2020 kl. 20.00-20.35
Foredragsholder: journalist/cand comm Ebbe Fisher
Foredraget er på dansk

Uruguay – af mange kaldet Sydamerikas Schweiz – har klaret sig fremragende under Covid-19, og det endda midt mellem hårdt ramte naboer som Brasilien og Argentina. Man har lukket grænserne af, men holdt essentielle handelsruter åbne. Man har smitteopsporet langt mere effektivt end f.eks. i Danmark, og man har holdt sig på omkring 10 nye daglige smittede i lang tid, mens økonomien også ser ud til at ride stormen af, trods en vis nedgang.

Journalist Ebbe Fischer har befundet sig i Sydamerika – Argentina og Uruguay – under det meste af coronakrisen og har derfra skrevet til diverse danske aviser om emnet. Han holder oplæg online omkring situationen i Uruguay, som han apropos nedrejser til igen d. 5. december på ubestemt tid, (sammen med sin kæreste (rettelse, “hustru”, nygift pr. 10.10.2020), som i øvrigt er født i Montevideo) mhp freelance nyhedsrapportager til danske aviser.

 

Obs! Kommende SP’er i nov. og dec. 2020

Sæt kryds i kalenderen for både den 11. november 2020 og den 10. december, har vi to spændende arrangementer på tegnebrættet. Vores kommende oplægsholdere vil give forskellige perspektiver på sociale forhold  i såvel Chile som Ecuador.

Har du husket at betale kontingentet?

Som så mange andre foreninger er Netla en frivilligorganisation med yderst få udgifter og bestyrelsesmedlemmer, der arbejder vederlagsfrit.
Alligevel kan vi ikke eksistere uden en vis økonomi. Kontingentet er kun 125 kr årligt, for det får du 4 halvårlige foredrag – Seminario Permanente – samt et årligt heldagsseminar (som dog honoreres særskilt pga. udgifter til mad, kaffe vin og lokaleleje). Du får utroligt meget for dit kontingent! DERFOR.. støt os og vor eksistens ved at betale dit kontingent. Har du ikke betalt i 2020, så kan du betale på Vores Mobilepay: 64943

København d. 27. september 2020

Kære NETLA-medlem!

Vi skriver til dig i håb om, at du har det godt på trods af denne vanskelige situation, vi oplever i øjeblikket. I NETLA har vi været nødt til at aflyse diverse begivenheder, siden Danmark lukkede ned i marts måned.

Det gjorde os særligt ondt at skulle aflyse vores endagsseminar den 14. marts 2020. Vi havde planlagt – synes vi selv – et meget godt program med kompetente oplægsholdere, som skulle analysere den aktuelle sociale og politiske situation i Latinamerika.

Foråret var heller ikke som det plejede. Det var vanskeligt for os at have den samme grad af aktivitet, som vi normalt har.

Vores generalforsamling d. 30 april 2020, blev holdt virtuelt for første gang i NETLA´s historie. Og det fungerede faktisk godt. Og tak for det!

Situationen blev lidt bedre sidst på foråret, og vi kunne holde årets første Seminario Permanente (SP) d. 18. juni i Cafe Globen. Det var en dejligt at se nogle af vores medlemmer igen og høre sammen et godt oplæg, som denne aften handlede om Peru.

I dette efterårssemester arbejder vi fortsat med at lave et godt program om Latinamerika til dig. Mens vi håber, at den aktuelle situation for pandemien forbedres lidt, har vi besluttet at lave vores første virtuelle SP.

Derfor, holder vi et SP over zoom d. 20. oktober. Vi planlægger stadig detaljerne, og du vil snart kunne se indholdet af præsentationen på vores hjemmeside eller læse om det i vores nyhedsbrev. Indtil videre kan vi sige, at vi får to prominente gæster, som vil tale henholdsvis om Uruguay og Chile.

Vi planlægger også to SP’er i november og december. Emnerne vil dække Ecuador og Chile. Vi håber, at situationen forbedres, så vi kan gennemføre vores SP´er, som vi plejer i Cafe Globen. Snart sender vi flere nyheder via vores nyhedsbrev, hjemmeside og facebook. Hold øje med os og sæt kryds i kalenderen.

Hvis du har spørgsmål, forslag eller ønsker at være en del af NETLA´s bestyrelse, så tøv ikke med at kontakte os på netlamail@gmail.com.

Til sidst vil vi takke dig for din ubetingede støtte. Uden din støtte kunne vi ikke eksistere og arbejde med det, vi brænder mest for: Formidling af viden om Latinamerika.

På vegne af NETLA

Quri Palomino Janns (Formand) .

 

OBS! Pga sygdom må Netla aflyse vort Seminario Permanente (foredrag) med Jane Bruslund Jensen omtalt længere nede på siden. I stedet afholder vi samme aften, samme sted et andet Seminario Permanente, men med anden titel og foredragsholder. Se nedennævnt:                     

”Perú: recursos naturales, desarrollo y la búsqueda de nuevos modelos”, Peter Wilson Leys, PhD-studerende, Roskilde Universitet (foredraget er på spansk & dansk).
Desde los noventas, el Perú ha tenido un régimen basado en atraer y facilitar la inversión para la extracción de recursos naturales. Esto ha generado un crecimiento y estabilidad macro-económica. Sin embargo, a nivel micro-económico, social y político, se ha generado una serie de problemas, que, en su última instancia, ha puesto en cuestión el régimen en sí. Esta presentación va a dar una historia del régimen “extractivista”, explorar los desafíos y problemas que el régimen ha enfrentado, y especular brevemente sobre el futuro. Tid: Torsdag den 18. juni kl. 19.00. Sted: Café Globen; Turesensgade 2 B, Kbh K.

 

 

Børn skaber forandring i Bolivia og Nicaragua ved antropolog Jane Bruslund Jensen er flyttet til torsdag den 18. juni kl. 19.00-21.00

Mødet bliver pga regeringens coronastrategi flyttet til ovennævnte dato. (Oprindeligt planlagt afholdt 27.5.20). Foredraget er på dansk.
Jane Bruslund Jensen er antropolog og programkoordinator i International Børnesolidaritet, som arbejder sammen med lokale partnere i Bolivia og Nicaragua mhp. at gøre børn socialt og mental “stærke”, så de blive i stand til at stille basale krav om egne rettigheder, herunder at udvikle/forandre egne livsbetingelser. Det sker i samfund, som traditionelt er meget voksenorienterede, og hvor svære samfundskonflikter præger børnenes liv og hverdag. Denne aften vil Jane belyse, hvordan International Børnesolidaritet i nævnte kontekst arbejder/promoverer for, at børns stemme bliver hørt, samt at vold mod børn mindskes. Hvilke forandringer lykkes det børnene at få igennem? Hvordan kan børn videreformidle tanker om fredelig konflikthåndtering? Sted: Café Globen; Turesensgade 2 B, Kbh K.

OBS! Netlas generalforsamling, der var planlagt afholdt i Cafe Globen, Turesensgade 2b, Kbh K, bliver pga coronasmitten i stedet afholdt over nettet digitalt, samme dato og tid d. 30. april kl. 17.30. Generalforsamlingen afvikles i stedet ved brug af “Zoom”. Orienter dig på Netlas side på facebook mhp, hvorledes det gribes an rent praktisk.

Mvh Netlas bestyrelse

AFLYSNING P.G.A. CORONAVIRUS.

Vi aflyser også vores foredrag onsdag den 1. april kl. 19.30 i Cafe Globen. Foredragets overskrift lød “Børn skaber forandringer i Bolivia og Nicaragua” med antropolog Jane Bruslund Jensen. Om vort planlagte generalforsamling torsdag den 30. april kl. 17.30 – 19.00 afholdes er meget uvis. Opslag herom senere. Mvh Netlas Bestyrelse

Efter Statsminister Mette Frederiksens tale i dag den 11, marts 2010 kl. 20.30 om coronasmitten i Danmark har vi i Netlas bestyrelse besluttet at aflyse nedennævnte heldagsseminar. Vi vil forsøge at få et nyt seminar op at stå senere. Indbetalinger for deltagelse i seminariet vil blive refunderet.

 

 

Netla’s bestyrelse er i fuld gang med at planlægge vore aktiviteter for 1. halvår 2020. Alt er endnu ikke på plads, nogle foredragsholdere er forhindrede, og skal udskiftes med andre – andre kan godt osv…. vi melder ud snarest med eksakte navne og indhold.

Sæt kryds i kalenderen ved følgende dato’er:

Lørdag den 14. marts 2020 har Netla rerserveret det latinamerikanske kulturhus Casa Latinoamericana, Høffdingsvej 10, 2500 Valby til vort årlige heldagsseminar under emnet:

“Latinamerika NU! – den sociale og politiske situation”

 

 

 

Kære medlem!
Traditionen tro inviterer NETLA igen til det årlige heldagsseminar. Årets tema er “Latinamerika NU! – den sociale og politiske situation”. Heldagsseminaret afholdes lørdag den 14. marts kl. 9.30-16.30 i kulturhuset Casa Latinoamericana, Høffdingsvej 10, 2500 København. Både medlemmer og ikke-medlemmer af NETLA er velkomne til at deltage!
Billetprisen er 150 kr. for medlemmer af NETLA og 250 kr. for ikke-medlemmer (for sidstnævnte inkl. gratis medlemsskab af NETLA i 2020). For studerende (der ikke allerede er medlemmer af Netla) har vi en særlig introduktionspris på 200 kr, incl, gratis medlemskab af Netla for resten af 2020. Priserne er eksklusiv “Billetto gebyr”. For prisen får du en hel dag med spændende foredragsholdere, der præsenterer oplæg relateret til Latinamerika på dansk, spansk og engelsk, desuden morgenmad, frokost, rødvin og kaffe/te.

Køb billet her.

Billetsalget lukker den 10. marts 2020.

PROGRAMMET
9.30-10.00: Registrering og morgenmad

10.00-10.15: Velkomst og praktiske oplysninger, ved NETLAs bestyrelse

10.15-11:00: ”Perú: recursos naturales, desarrollo y la búsqueda de nuevos modelos”, Peter Wilson Leys, PhD-studerende, Roskilde Universitet (foredraget er på spansk).

Desde los noventas, el Perú ha tenido un régimen basado en atraer y facilitar la inversión para la extracción de recursos naturales. Esto ha generado un crecimiento y estabilidad macro-económica. Sin embargo, a nivel micro-económico, social y político, se ha generado una serie de problemas, que, en su última instancia, ha puesto en cuestión el régimen en sí. Esta presentación va a dar una historia del régimen “extractivista”, explorar los desafíos y problemas que el régimen ha enfrentado, y especular brevemente sobre el futuro.

 

11.00-11.45: ”Oprindelige folks fremskridt og successer”, Isabel Sande Frandsen, Programchef for mejerifolk uden grænser (foredraget er på dansk).

Oprindelige folk har traditionelt set været undertrykt og i bedste fald overset. I mange årtier har de kæmpet for at blive hørt, råbt højt omkring naturkatastrofer og manglende rettigheder. Og deres kampe har givet resultater. I Peru har de oprindelige folk fået tilkendt retten til tosproget interkulturel undervisning (Educación Intercultural Bilingüe). I Ecuador har Waorani-folket, lykkes med at få medhold i retten, så der ikke kan udvindes olie i deres territorie. Og Amarakaeri-folket i den peruanske Amazonas bliver jævnligt inviteret af FN for at fortælle om deres erfaringer og kamp mod klimaforandringerne. Dette oplæg vil trække nogle af alle succeserne frem, og samtidig også pege på, hvor der stadigvæk er store udfordringer.

11.45-12.45:  ”Venezuela: The geopolitics of a dramatic crisis”, Sandra Guevara, PhD and former Venezuelan diplomat (foredraget er på engelsk).

In the last two decades, tensions have been escalating in Venezuela but it is in the last few years when the country has plunged into a deep multidimensional crisis, causing hunger, increased mortality and insecurity, political chaos, and mass migration. This situation has impacted mainly Latin American countries and Spain, while involving the international community in its solution.
Maduro, elected after Chavez death in 2013, argues that the cause of this crisis lies on the economic war carried out by the Venezuelan oligarchy. A situation aggravated by the sanctions imposed by the United States, which pretends to give a coup d’état. Some critics among the supporters of the Bolivarian revolution blame Maduro himself for the inefficiency and widespread corruption of his administration, compromising the advancement of the socialist policies implemented by Chavez.
Conversely, some experts claim that 20 years of leftist policies are at the root of the Venezuelan economic collapse due to the systematic destruction of the productive sector, while concentration of power and systematic human right violations have compromised democracy and plunged society into chaos.
The president of the National Assembly, Juan Guaido, recognized by more than 50 countries as the legal president of Venezuela due to the fraud in the last presidential elections, states that Venezuelan real problem is not left or right ideology, but kleptocracy. A confederation of criminals would be ruling the country, using its natural resources to enrich themselves, controlling institutions and paying with starvation the price of power.
Many observers consider that the situation involves a post-cold war tension between the USA, main buyer of Venezuelan oil with a military base in bordering Colombia, and Russia, with huge investments in the Venezuelan oil, diamond, gold mines, having sent already military technology and support to Venezuela in case of an intervention from the US or some other allies. Nevertheless, the presence of Cuba in Venezuelan institutions, Chinese, Turkish, Iranian, and Spanish economic interests, among other countries, as well as the presence of Hezbolah and Colombian guerrillas in the Venezuelan territory, are among the facts that make the chessboard more complex. This explains why many Venezuelan citizens consider the help of the international community is crucial to find a solution.

12.45-13.30: Frokost

13.30-14.15: ”The long way to peace in Colombia”, Mogens Pedersen, Senioranalytiker, DIIS (foredraget er på engelsk).

After more than 50 years of armed conflict in Colombia between the guerilla group FARC and the State a peace agreement was signed in November 2016 – after nearly 5 years of negotiation in Havana. A conflict which left more that 7 million victims – mostly internally displaced. How is the implementation of the peace accord moving forward – 3 years later? What are the main outstanding challenges? What abourt the distribution of land and the broader political participation – key elements of the paece accord? And the transitional justice system? What is the internal political scenarie for promoting the peace accrod? And the external support to the implementation of accord? These are some of the questions to be discussed during the seminar.

14.15-14.30: Kaffepause

14.30-15.15: ”Hatun Kamachicuy: La democracia de consenso andino amazónico dentro de las democracias occidentales de las neo-naciones estado sudamericanos”, Salvador Palomino Flores, peruviansk antropolog (foredraget er på spansk).

A la llegada de los invasores españoles existía en los Andes el Tawantinsuyu que, explicado en español, era un “Estado Confederado Plurinacional, Pluricultural y Multilingue” de carácter colectivista y comunitario, sociedad que para el ejercicio del respeto mútuo entre diferentes instituyó los principios (basados en leyes naturales) de la Dualidad y el de la Pluralidad dentro de sus sistemas de vida, de la organización social, de la política, etc. y, así, gestar el Allin Kawsay, es decir, “el buen vivir”.
Entre familias y los grupos sociales básicos de organización (Ayllus) se instituyeron las prácticas de la Reciprocidad (ayuda mútua) llamadas y practicadas como el Ayni, la Minka y la Mita. El Ayni es la ayuda mútua recíproca entre indivíduos y entre familias, la Minka es el aporte familiar con trabajos a su Ayllu o a su Comunidad, y la Mita era en tiempos antíguos el aporte familiar con trabajos al Estado. Para la comunicación y los acuerdos entre todos los grupos sociales, menores y mayores, se instituyó el sistema del Kamachikuy (que en forma corta se puede traducir como “mandar obedeciendo”) donde en las asambleas (mayores y menores) el acuerdo final no era por mayorías ni minorías como en lo occidental, sino, por consenso total donde se aprobaban o se desechaban los puntos por acuerdo de la totalidad de los asistentes a la Asamblea.
En 1821 se gesta la independencia del Perú. Pero la liberación no fue del pueblo invadido, sino, fue una contienda entre los Ibéricos con sus propios hijos, los criollos nacidos en américa, utilizando, como siempre, a los Pueblos Indios como carne de cañón por ambos bandos. Triunfaron los criollos é instauraron repúblicas al estilo occidental y, se dice, que hasta las constituciones son pura copia de las constituciones de las repúblicas europeas y no Cartas Magnas elaboradas con las realidades culturales y sociales propias donde se asentaron las neo-naciones estado republicanas en américa o latinoamérica.
Sin embargo los Pueblos Indios no hemos sido desaparecidos ni destruídas nuestras instituciones. !Estamos vivos!. Sólo en el Perú somos 7,163 Comunidades Andinas y Nativas de la Selva, con nuestras costumbres é instituciones colectivistas de siempre, y sobre esta realidad parece que Bolivia y Venezuela han empezado a dar ejemplos al incorporar a nuestros pueblos ancestrales dentro de sus constituciones en forma seria y justa.
Las formas de las asambleas del Hatun Kamachikuy lo explicaremos en el desarrollo del Seminario.

15.15-16.00: ”Den højspændte aktuelle situation i Chile”, Carlos Salas Lind, Cand. Scient.pol., ekspert i Latinamerikansk politik (foredraget er på spansk).

Den 18. oktober sidste år, brød massive og voldsomme demonstrationer ud i det ellers stabile Chile. Efter 30 år med demokrati og imponerende økonomisk vækst, følte store dele af befolkningen, at væksten kun kom en lille mindre tal til gode. Akkumulerende gæld, stigende priser og lave lønninger fik befolkningen til at gøre oprør mod Chiles ”succeshistorie”. Selv landets forfatning skal nu revideres, og chilenere skal nu få lov til at stemme Ja eller Nej til en ny forfatning i april måned. I denne polariserende kontekst, bringer frygt og håb landet igen tættere og tættere på en alvorlig politisk konfrontation. Hvad står der egentlig på spil?

16.00-16.30: Netværk og rødvin.

Køb billet her.

Aflyst pga. coronavirus. Onsdag den 1. april 2020 kl. 19.30 – 21.00 afholder Netla årets første Seminario Permanente med temaet:

Børn skaber forandring i Bolivia og Nicaragua. Foredraget er på dansk.
Jane Bruslund Jensen er antropolog og programkoordinator i International Børnesolidaritet, som arbejder sammen med lokale partnere i Bolivia og Nicaragua mhp. at gøre børn socialt og mental “stærke”, så de blive i stand til at stille basale krav om egne rettigheder, herunder at udvikle/forandre egne livsbetingelser. Det sker i samfund, som traditionelt er meget voksenorienterede, og hvor svære samfundskonflikter præger børnenes liv og hverdag. Denne aften vil Jane belyse, hvordan International Børnesolidaritet i nævnte kontekst arbejder/promoverer for, at børns stemme bliver hørt, samt at vold mod børn mindskes. Hvilke forandringer lykkes det børnene at få igennem? Hvordan kan børn videreformidler tanker om fredelig konflikthåndtering? Sted: Café Globen; Turesensgade 2 B, Kbh K.

Aflyst pga. coronavirus. Torsdag den 30. april 2020 kl. 17.30 – 19.00 afholder Netla sin årlige generalforsamling. Alle medlemmer opfordres til at deltage, vil du gerne med i bestyrelsen og præge Netla….så kom! Sted: Café Globen; Turesensgade 2 B, Kbh K.

Aflyst pga. coronavirus. Efterfølgende samme aften kl. 19.30 – 21.00 afholder Netla sit 2.  Seminario Permanente, sæt kryds i kalenderen. (Emne udsendes snarest.) Sted: Café Globen; Turesensgade 2 B, Kbh K.

Aflyst pga. coronavirus. Onsdag den 27. maj 2020 kl. 19.30 – 21.00 afholder Netla sit 3. Seminario Permanente, sæt kryds i kalenderen. (Emne udsendes snarest). Sted: Café Globen; Turesensgade 2 B, Kbh K.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.