1. halvår 2021, Seminario Permanente

Netla – Medarrangør i arrangement med filmforvisning fra Mexico om, landets oprindelige befolkning, bl.a. zapatisterne i Chiapas – deres rettigheder, herunder kvinders rettigheder m.m.   I Cinemateket, Gothersgade 55, 1123 Kbh.K. Den 13. juni 2021 kl. 17.00-19.30.

THE SPOKESWOMAN M. INTRODUKTION OG Q&A

I anledning af 500-året for Spaniens kolonisering af Mexico foregår der en del aktivteter på begge sider af Atlanten. Fra Mexico er en gruppe zapatister på vej til Europa i sejlbåd, og i samarbejde med Center for Latin American Studies på Københavns Universitet, Internationalt Forum (IF) og dens Mexicogruppe inviterer Cinemateket den 13. juni til en aften med oplæg, filmvisning og debat.

Filmen indledes med et oplæg fra Clara Nepper Winther, som i 2018 foretog et tre måneders etnografisk feltarbejde om Marichuys rundrejsende kampagne, den såkaldte ‘Gira por el País’.

Efter filmen har vi direkte forbindelse til folkene bag filmene, Luciana Kaplan og Carolina Koppel, som vil tage os med bag kameraet og dele deres refleksioner og erfaringer med at lave film i samspil med oprindelige folk i et konfliktfyldt land.

Til arrangementet vil der desuden være mulighed for at købe bl.a. bøger, plakater, brætspil og kaffe – og møde aktivister fra IF’s Mexicogruppe.

MERE OM ARRANGØRERNE

Arrangementet er lavet i samarbejde med:

Center for Latin American Studies (CLAS), der har til formål at skabe et gunstigt miljø for forskning, undervisning og debat om Latinamerika ved Københavns Universitet på tværs af en lang række forskellige discipliner.

NETLA – Netværk for Latinamerikastudier – er en forening, der har eksisteret siden 1989. Foreningen tæller i dag omkring 200 Latinamerika-aficionados (personer med stærk interesse i Latinamerika).

Partner er også IF’s Mexicogruppe, der med base i København siden 1995 har lavet internationalt solidaritetsarbejde om oprindelige folks rettigheder i Mexico bl.a. ved at forberede fredsvagter, lave oplysningsarrangementer og deltage i støtteerklæringer.

Mere information: https://www.facebook.com/clascph, https://netla.dk og https://www.facebook.com/mexicogruppen. OBS! Linkene kan ikke åbnes her. Kopier dem og åbn dem i din browser.

The Spokeswoman

Instruktør: Luciana Kaplan

Den prisbelønnede dokumentarfilm ‘The Spokeswoman’ (‘La vocera’) handler om de oprindelige folk i Mexicos virkelighed og politiske organisering. Vi følger på tæt hold talskvinden for de Oprindelige Folks Regeringsråd, María de Jesús Patricio Martínez – i folkemunde kaldet Marichuy – på rundrejse i landet for at blive opstillingsberettiget til valget i 2018. Filmen rejser spørgsmål om fremskridt og udvikling – og hvem, den reelt er for.?

Original titel: La vocera
Mexico, 2021

ATTENTION

 

Mødet vil nu blive afholdt den 26. maj 2021 kl. 19.00. Mødet den 18. maj nedennævnt over Zoom med forbindelse til Mexico blev desværre hacket og saboteret…. vi måtte afbryde efter et kvarter. Der blev talt spansk med mellemamerikansk accent – hvorfor vi tror, chikanen udgik derfra af “måske” politiske årsager. Vi undskylder!

Vi og vore samarbejdspartnere foranstalter et nyt møde over en sikker forbindelse den 26. maj kl. 19.00. Linket til zoom vil fremgå på  Netlas facebookside.

Mvh Netlas bestyrelse 

 

Onlinebegivenhed i Netla tirsdag den 18.maj kl. 19.00. Link til Zoom hentes på Netla’s facebookside på selve dagen. Arrangementet foregår på spansk.

 

MINARIO PERMANENTE: LUCHAS “MUY OTRAS”

“Si la destrucción y muerte es el progreso, pues estamos en contra”

El 13 de agosto de 1521 Tenochtitlan (actual ciudad de México) cae en manos de los conquistadores españoles y se inicia la colonización y el sometimiento de los pueblos originarios. Han pasado 500 años desde entonces y, aunque el peso del pasado colonial aún está vivo en México, los indígenas han ido organizando sus demandas a través de la Resistencia y la lucha pacífica. Desde 1994 un grupo ha destacado en toda América Latina por su afán de crear un mundo nuevo en el que quepan muchos mundos, el Ejército Zapatista de Liberación. Su discurso ha configurado una utopía política y social opuesta al “pensamiento único” del capitalismo neoliberal y ha sido capaz de atraer a gente del mundo entero y construir una identidad colectiva capaz de romper las fronteras nacionales.

La osadía de los zapatistas está en destapar la mentira de un progreso que, en realidad, destruye el planeta  y en d

esafiar el discurso político con declaraciones simbólicas y poéticas como las del entonces “vocero” Subcomandante Marcos o como la idea de atravesar el Atlántico en barco hasta Europa para iniciar una travesía inversa a la que hace más de 500 años hicieron los conquistadores que invadieron el continente americano. 

El objetivo: despertar a los europeos del sueño del capitalismo y de la pandemia que están agravando los problemas sociales y climáticos.  

CLAS (Centro de Estudios Latinoamericanos) se hace eco de su visita a Europa y organiza este seminario online con el fin de crear un entorno para el debate sobre zapatismo desde la academia en colaboración con otros actores sociales como activistas, políticos, artistas, etc.

Los Zapatistas visitarán Dinamarca en el mes de julio. Si quieres estar al corriente escribe a mexico@internationaltforum.dk

Invitados

Lola Sepúlveda (CEDOZ Centro de Documentación Zapatista)

Marco Antonio Aranda Andrade (Universidad Autónoma de Nuevo León)

Luciana Kaplan (Directora del documental La vocera)

Rocío Moreno (Comunera de Mezcala y miembro del Consejo Nacional Indígena)

Organiza

Elena Ansótegui (Investigadora y docente, CLAS, Universidad de Copenhague)

Clara Nepper Winther (Activista de Internationalt Forum)

Carlos Ramírez Chavarría (Estudiante Engerom)

NETLA (Netværk for Latinamerikastudier)

 

GENERALFORSAMLING 15. april 2021 – kl.17.30-19.00
Mødet foregår via Zoom, link indsættes på vores Facebookside på selve dagen.

 

DAGSORDEN:
1. Valg af dirigent
2. Valg af referent
3. Formandens beretning
4. Fremlæggelse og godkendelse af regnskab
5. Fastsættelse af kontingent
6. Valg af formand og næstformand
7. Valg af kasserer og suppleant
8. Valg af øvrige bestyrelsesmedlemmer
9. Valg af revisor
10. SP´er og endagsseminaret 2021.
11. Indkomne forslag
12. Evt.
13. Ny dato til næste bestyrelsesmøde

 

On-line begivenhed i Netla, torsdag den 15. april 2021 kl. 19.30.

OBS! Der indsættes et link på Netla’s facebookside den 15.04.2021 fra kl. 19.15. Tryk på linket og du føres ind i Zoom, og du kan se, høre og deltage (med evt. spørgsmål) i mødet. Synopsis nedenævnt:

¿Qué pasa? Podcast om Latinamerika v/ Mette Mølgaard og Josefine Aude Raas

Vi er Mette Mølgaard og Josefine Aude Raas, to journalister med speciale i Latinamerika. Vi har begge rejst og arbejdet ad flere omgange i regionen og er nu gået i gang med at producere podcasten ¿Que Pasa? – Podcasten om Latinamerika. Her sætter vi fokus på store og små nyheder i både Mellem- og Sydamerika, som vi alt for sjældent hører om i de danske medier. Vi glæder os til at møde jer den 15. april, hvor vi vil fortælle meget mere om, hvorfor vi har valgt at give os i kast med podcasten, og hvordan vi dækker Latinamerika.
Har man lyst til at høre de forskellige podcast af ¿Que Pasa?, er I meget velkomne til at klikke på linket.
Link til alle episoder:  https://quepasa-podcastenomlatinamerika.buzzsprout.com/
Link til artikel på Globalnyt om os: https://globalnyt.dk/content/ny-podcast-saetter-fokus-paa-overset-region

 

(Billede ovenfor viser englen “Virgen de El Panecillo”. Statuen, der står på en høj midt i Quito, blev fuldført af en spansk kunstner i 1975. Statuen er 11 meter højere end Kristus-statuen i Rio de Janeiro).

On-line begivenhed i Netla, tirsdag den 9.  marts 2021 kl. 19.30.

 

‘Ecuador: Hvad blev der af La Revolución Ciudadana?’ V/ Lektor Stine Krøijer.

OBS! Der indsættes et link på Netla’s facebookside den 9.3.2021 fra kl. 19.15. Tryk på linket og du føres ind i Zoom, og du kan se, høre og deltage (med evt. spørgsmål) i mødet. Synopsis nedenævnt:

Pga Corona situationen har Netla sidste efterår ikke kunnet afholde fysiske seminario permanente (SP) i Globen.

I stedet afholdt vi fire foredrag i efteråret online over Zoom, se længere nedennævnt.

Vi er derfor glade for, at vi til årets første  SP i 2021 har fået en særdeles erfaren og latinamerikakyndig kvinde på banen. Stine Krøijer er til daglig lektor (og forsker) ved Institut for Antropologi ved Kbh’s Universitet. Hun har en alenlang karriere bag sig indenfor NGO-verden – bl.a. mange år ansat i ulandsorganisationen Ibis, mhp igangsættelse af projekter i Latinamerika. I dag er hun – udover sit job som lektor – forkvinde i NGO- og ulandsorganisationen Mellemfolkeligt Samvirke.

‘Ecuador: Hvad blev der af La Revolución Ciudadana?’ V/ Lektor Stine Krøijer.

Oplægget tager temperaturen på den politiske udvikling i Ecuador efter første runde af præsidentvalget i februar, hvor den førende kandidat Andrés Arauz følger i tidligere præsident Rafael Correas politiske fodspor. Men hvordan står det til med planerne om at skabe et samfund baseret på ’det gode liv’ (sumak kawsay) femten år efter planerne blev fremlagt og de økonomiske konjunkturer er vendt? Oplægget berører baggrunden for de sociale protester i oktober 2019, sundhedssystemets sammenbrud under de første måneder af corona-pandemien i 2020 og Odebrecht korruptionsskandalen, som affødte lange fængselsdomme til ’revolutionens’ topfolk.

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.