Netla Seminario Permanente (SP) for 2. halvår 2019

Så er vi klar med en ny sæson  i NETLA. Seminario Permanente for 2. halvår 2019 er:

Den 18. september: Valget i Argentina 2019

Den 22. oktober: Un acercamiento a los principios filosóficos del mundo Inca

Den 14. november: De nye afrikanske migranter i Argentina. OBS! Pga. sygdom, har Netla skiftet aftens emne ud med “Den højspændte aktuelle situation i Chile”. Aftenens foredragsholder bliver en ekspert i Latinam, forhold, cand scient pol Carlos Salas Lind også kendt som extern debattør fra indslag omkr. Latinam. i DR og TV2. Se nedennævnt.   

Den 11. december: Medlemsreception og NETLAs 30 års jubilæum

Du kan læse mere om oplæggene/Seminario Permanente nedennævnt.

Sted: Cafe Globen, Turesensgade 2B, 1368 København K.

 

Den 18. september 2019. Kl. 19.30 – 21.00
Valget i Argentina 2019
Oplægget er på dansk.


Den 27. oktober 2019 skal argentinerne til stemmeboksen for at vælge en ny præsident for de næste fire år. Vi har inviteret to argentinaeksperter, som vil give deres syn på, hvor Argentina er på vej hen, og hvilke konsekvenser det nye valg har for landet, både økonomisk og socialt.

Nicolas Jacobsen – er født og opvokset i den danske trekant syd for Buenos Aires. Han har været bosat i Danmark siden 2003 og er uddannet Cand. Soc. i “Udvikling og internationale Forhold”, Latinamerikanske Studier, AAU (Aalborg Universitet).
Der er flere kandidater til præsidentposten, men det ser ud til at valget står mellem den nuværende præsident Mauricio Macri (øverste billede) fra Cambiemos (en koalition af centrum-højre og centrum-venstre partier), og Alberto Fernández (nederste billede) fra el Kirchnerismo; det parti der havde regeringsmagten indtil 2015. Men valget drejer sig om mere end blot at finde en ny præsident. Det handler i lige så høj grad om at definere hvilken retning Argentina vil fortsætte i efter valget. Valget står mellem en liberal markedsorienteret politik, som indtil videre ikke har formået at skabe de forventede økonomiske resultater til at løse grundlæggende problemer som fattigdom, arbejdsløshed, og inflation, eller en populistisk statsdreven politik, som heller ikke formåede at løse de samme grundlæggende problemer i det argentinske samfund. Med andre ord, valget står mellem en langsigtet politik, som de mest sårbare ikke har tid til at vente på, og en kortsigtet politik, som kun virker som et plaster på såret. Et valg i et land, hvor det langsigtede perspektiv ikke får tid til at rodfæste sig, og det kortsigtede perspektiv altid foregiver at være det rigtige.

Ebbe Fischer – korrespondent i Argentina fra 2006-11 for Berlingske Tidende, Kristeligt Dagblad m.fl.
Ebbe Fischer vil give et historisk rids af situationen fra statsbankerotten i 2001 frem til i dag. Fokus vil særligt være, hvordan Néstor Kirchner og siden hans kone Cristina Kirchner har påvirket Argentina (de sad på præsidentposten fra 2003-15). Néstor døde i 2010, men Cristina stiller op som vicepræsidentkandidat, og hun ser ud til at blive landets nummer to efter den sandsynligvis kommende præsident Alberto Fernandez (hendes tidligere stabschef). Det har fået markederne til at ryste. Men hvorfor egentlig? Landet rummer enorme ressourcer, og afkastet kan blive stort, HVIS/NÅR økonomien kommer op i gear. Ebbe Fischer vil fokusere på Argentinas had/kærligheds-forhold til de internationale finansmarkeder.

Sted: Café Globen, Turesensgade 2b 1368 Kbh.

 

Den 22. oktober 2019. Kl. 19.30-21.00.
Un Acercamiento A Los Principios Filosóficos Del Mundo Inca. Oplægget er på spansk.

Salvador Palomino Flores er peruansk antropolog. Han er bl.a. medstifter af CISA (Consejo Indio de Sudamérica) som har kæmpet i flere årtier for quechua-indianernes rettigheder og for at bevare deres sprog og kultur. Salvador Palomino er nu bosat i Danmark og har undervist bland andet på KU, AAU og har arbejdet med organisationer som Tinku, Ibis, Nepentes og Iwgia.

Los peruanos o latinoamericanos que hemos estudiado en colegios o universidades de nuestros paises recordamos que las clases de “Filosofía peruana” o “Filosofía latinoamericana”, eran sólo repeticiones (por profesores criollos) de la filosofía occidental europea, sinembargo que, cada uno de nuestros paises están conformados, siempre, por infinidad de pueblos originarios llamados Pueblos Indios o Pueblos Indígenas también con propias filosofías, indudablemente diferentes y desconocidas por los intelectos de nuestros centros de estudios.

El título de nuestra ponencia comienza con la frase “Un Acercamiento…”, sí, por ahora es sólo todavía un acercamiento a la filosofía Indígena Andina, pues esta visión y tema está todavía en sus comienzos, descubriéndose, interpretándose, sistematizándose y entendiéndose para el mundo occidental, aunque en el mundo Quechua Andino siempre ha sido el fundamento esencial para nuestra existencia. Porque filosofía no es sólo para nosotros un “amor a la sabiduría”, sino, que sus principios, por haber sido descubiertos como leyes en la naturaleza son fundamentos base de nuestras vidas y de las las formas de organización de nuestras sociedades y de nuestras culturas.

En nuestra charla hablaremos de:

El principio filosófico andino de: “Somos el Microcosmos dentro del Macrocosmos”.

La “Heterogeneidad frente a la Homogeneidad”.

La vigencia del principio de la DUALIDAD en la cultura Andina, principio conocido en lengua quechua como YANANTIN y TINKU.

La Dualidad y los pisos ecológicos andinos.

La Dualidad en la enfermedad y la medicina.

La Dualidad en la organización social y territorial actual.

Fundamentos científicos é históricos de la Dualidad.

El TAWANTINSUYU un estado confederado plurinacional, pluricultural y multilingue de carácter colectivista y comunitario. No imperio Inca.

El principio de la “Complementariedad de los Opuestos” de la filosofía indígena andina frente al principio de la “Lucha de Contrarios” del mundo occidental.

Preguntas y debate.

Sted: Café Globen, Turesensgade 2b 1368 Kbh.

 

 

Den 14. november 2019 kl 19.30 – 21.00. OBS! Pga sygdom har Netla med kort varsel skiftet emne for aftenens foredrag. Emnet bliver i stedet om “den højspændte aktuelle situation i Chile”, med ekspert i Latinamerikanske forhold, cand scient pol Carlos Salas Lind. Pgl. er bl.a. kendt som debattør omkr latinam forhold i såvel DR TV og TV2. 

  

De nye afrikanske migranter i Argentina. Ved antropolog Ida Marie Savio Vammen, postdoc, DIIS (Dansk Institut for Internationale Studier).

Siden begyndelsen af årtusindeskiftet har forskellige grupper af Afrikanske migranter været en synlig del af gadebilledet i mange områder af Buenos Aires. Mange af disse migranter kanaliseres via sociale netværk ind i den uformelle økonomi af gadesælgere, der sælger let omsættelige varer såsom smykker, billige kopier af designerure og – tasker m.v. Fra denne usikre position i byen, hvor politiets razziaer, racisme og social eksklusion er del af hverdagen, prøver de lykken i det nye samfunds kontekst. Men hvad ved vi egentlig om denne nye migrantgruppe? Hvad kendetegner disse mænd og kvinders vej til og kamp for en plads på det Argentinske arbejdsmarked? Hvorfor er de kommet til netop Argentina, og hvad er det for en politisk kontekst, der møder dem her? Disse spørgsmål vil antropolog og postdoc ved DIIS Ida Marie Savio Vammen sætte fokus på ved NETLA-arrangement d. 14. november fra kl. 19.30. Kom og lyt med og deltag i den efterfølgende diskussion om migrationspolitik og migrantliv i Argentina.

Sted: Café Globen, Turesensgade 2b 1368 Kbh.

 

 


Den 11. december 2019. Kl. 18 – 19.15 samt kl 19.30 – 21.00.    Medlemsreception / NETLA: 30 år med Latinamerika!

Kl. 18.00-19.15 Reception for NETLAs medlemmer

NETLA byder traditionen tro vores medlemmer – nye som gamle – på et glas vin og lidt snacks. I år er det specielt festligt, da NETLA fylder 30 år. Kom og fejr det med os.

Kl. 19.30 -21.00 ”NETLA: 30 år med Latinamerika” 

For at fejre vores 30 års jubilæum har vi inviteret nogle af medstifterne af NETLA. Du vil møde tidligere formand/forkvinder og det medlem som har siddet længst i NETLAs bestyrelse. De vil tale om deres erfaringer, anekdoter og deres arbejde med NETLA og Latinamerika i det hele taget.

Sted: Café Globen, Turesensgade 2b 1368 Kbh.

 

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.