NETLA lukkede forårets SP program med et indblink i klimaforandring og grøn økonomi i Latinamerika

Climate Change and ”Green” Growth in Latin America ved Morten Højer.

Morten HøjerMorten Højer har arbejdet som miljøøkonom i Mexico for grønne organisationer. Han gennemgik under aftenens Seminario Permanente en lang række eksempler på lokal grøn miljøpolitik i Mellemamerika, særligt med fokus på Mexico. Der omtaltes også mange eksempler omkring den globale tilstand. Vi fik gennemgået alt fra grøn indsats i Mexico til gletchersmeltning i Andesbjergene, og til verdenspolitiske betragtninger omkring CO2- og metanudslip.

At Morten Højer er uddannet økonom prægede hans indgangsvinkel. Cost-benefit-analytiske betragtninger kom vi ikke uden om – altså hvis vi skyder så og så mange penge ind i et projekt, hvor meget kommer der så ud af det i “grøn indtægt”. Fx bygger mange landes hovedstæder “metroer”. Der udledes alt for meget CO2 under byggeriet – gravemaskiner etc udleder over de mange år byggeriet varer mere CO2 – end hvis man i stedet i vejenes midterrabatter bygger “hurtiggående” overflade tog/sporvogne el lign, uden tilnærmelsesvis samme anlægsudgifter. Altså grøn politik er også at vurdere – hvad får vi mest ud af.

Miljøøkonomisk bliver man fremover nødt til at vurdere landenes tiltag, når der igangsættes storskala projekter…altså hvad giver mest grønt for færrest penge! Det gode er ifølge Morten Højer, at næsten alle lande, der har hurtigt voksende økonomier, Mexico, Brasilien, Kina, Indien, Sydafrika m.v. er ved at få øjnene op for, at en grøn politik med “cost-benefit” betragtninger ved drift- og anlægsopgaver er et “must”….for der er samfundsøkonomisk intet at “tjene” ved fortsat at udlede mængder af CO2, når samme resultat kan ombyttes “grønt”….der er altså økonomi i landenes adfærd, hvorvidt de tænker “grønt”!
Der var stor spørgelyst

NETLA ønsker alle medlemmer en rigtig godt sommer.

NETLA SP program i efteråret kommer snart!!

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.