Det endelige program for årets endagsseminar – køb billet i dag!

ENDAGGSEMINAR: ”ARGENTINA – KULTUR OG SAMFUND”

Lørdag d. 20. maj 2017 kl. 9.30-16.00 i Osram-huset (lille sal), Valhalsgade 4, Nørrebro

Argentina, landet syd for Brasilien er næsten lige så stort som Indien. Det er hjemsted for tango, fodbold og fyldt med passion og dramatik – ikke mindst politisk og kulturelt. Det er nogle af de emner, som NETLA sætter fokus på ved årets endagsseminar.

Vi serverer en argentinsk frokost og lidt Malbec-vin efter sidste oplæg. Inden da skal vi omkring det akademiske, tangoen og fodbolden, og vi runder den politiske og sociale udvikling. Og vi håber at se både medlemmer og ikke-medlemmer lørdag d. 20. maj i Osram-huset på Nørrebro.

Program for endagsseminaret ”Argentina – kultur og samfund”

9.30-10.00: Registrering og morgenmad

10.00-10.15: Velkomst og praktiske oplysninger v. forkvinde for NETLA’s bestyrelse Stina Pilmark

FORMIDDAGENS PROGRAM

10.15-11.00: ”Argentina – her og nu” v. Ebbe Fischer, journalist og medlem af NETLA’s bestyrelse

Ebbe Fischer er tidligere korrespondent i Argentina for Berlingske Tidende, Kristeligt Dagblad m.fl. Han har boet fast i landet fra 2006-2011. Ebbe Fischer vil som optakt til seminaret gennemgå den politiske udvikling i landet de seneste ti år

11.00-11.45: ”Politivold i Buenos Aires” v. Marie Ørum Wikman, ph.d.-studerende Humanistisk Fakultet, Københavns Universitet

I sin præsentation vil Marie Ørum Wikman fortælle om sit ph.d.-projekt, hvor hun gennem længerevarende etnografisk feltarbejde har fulgt en mindre gruppe af pårørende til ofre for drab begået af politiet i Buenos Aires. Det typiske offer for denne type drab i Argentina i dag er unge mænd fra fattige urbane områder, og præsentationen vil sætte fokus på de pårørendes kamp for at gendrive legitimiteten af deres sønners død. Gennem deres kamp inviteres vi til at reflektere over bredere sociale og politiske processer i de argentinske samfund, som gensidigt berettiger og muliggør, at denne type drab finder sted.

11.45-12.30: Frokost og netværkeri

EFTERMIDDAGENS PROGRAM

12.30-13.15: ”Julio Cortázar – i krydsfeltet mellem spansk og dansk sprog og kultur” v. Camilla Skjødt, Forlægger og redaktør

“Enhver der ikke læser Cortázar er fortabt. Ikke at læse ham er en alvorlig, usynlig sygdom, som med tiden kan få frygtelige følger. Det er ligesom en mand, der aldrig har smagt ferskner. Han bliver stille og roligt mere og mere trist, betydeligt blegere og vil sandsynligvis lidt efter lidt tabe håret.” (Pablo Neruda)

Nye læsere kan med fordel starte her. Med det moderne hovedværk i latinamerikansk litteratur; Julio Cortázars eksperimenterende murstensroman Hinkeleg (Rayuela) fra 1963, der for længst er udgivet på mere end 30 sprog og nu endelig udkommer på dansk i Rigmor Kappel Schimdts oversættelse på Skjødt Forlag. Romanen har i den spansktalende verden en status, der bedst kan sammenlignes med James Joyces Ulysses i den dansk-angelsaksiske kulturkreds.

Forlægger og redaktør af Hinkeleg Camilla Skjødt kommer og fortæller om romanen i dens danske udgave, om udfordringerne i krydsfeltet mellem spansk og dansk sprog og kultur, og om hvorfor hun mener, det er så vigtigt, at de danske læsere – om end med 54 års forsinkelse – får adgang til denne hidtil oversete klassiker i Danmark.

13.15-14.00: ”Tangoens univers” v. Navina Østergaard, tangounderviser

Tangoens univers er en guldgrube af musik, dans og poesi, der på paradoksal vis forener det stramt komponerede med improvisationens særegne kunst: Musikken kombinerer en fast rytme med smægtende violiner, dansen har omfavnelsens begrænsning som hjem for absolut hengivelse og poesien forener det nære liv med de store følelser i en regelmæssig rimstruktur. Tangoen er nært forbundet med Buenos Aires, Argentinas hovedstad, hvor den opstod i slutningen af 1800 tallet i en smeltedigel af forskellige kulturer og samtidig har den universel appel, med levende tangomiljøer i storbyer spredt ud over hele verden… også i København.

14.00-14.15: Kaffepause

14.15-15.45: ”Fodbold er Gud” (film og foredrag) v. Ole Bendtzen, filminstruktør

Ole Bendtzen har instrueret dokumentarfilmen ”Foldbold er Gud”, der følger tre Boca Juniors hans for hvem fodbold er meget mere end blot en sport. Vi ser filmen og derefter vil Ole Bendtzen holde et kort oplæg og besvare spørgsmål.

VIN OG NETVÆRKERI

15.45-16.00: NETLA byder på et glas vin til at gå hjem på

Praktiske oplysninger

Sted: Osramhuset, Valhalsgade 4, 2200 København N (lille sal)
Pris: for medlemmer 75 kr., for ikke medlemmer 175 kr. (prisen inkluderer morgenmad, kaffe/the, frokost og et glas vin at gå hjem på).

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.