Netla’s 25 års jubilæum blev afholdt i Verdenskulturcentret, Nr. Allé 7, d. 13. februar 2014.

pict_3Over 60 Netla-medlemmer var mødt op til reception, rigelig vin, stort udvalg i kulinariske ingredienser af spansk tapas, god atmosfære, gensyn og endelig en hjertelig stemning iblandt de mange og forskelligartede Latinamerika-aficionados Netla’s medlemmer nu engang består af.

 

pict_4“Kirsebærret” eller “toppen af kransekagen” for fejringen af Netla’s 25 års jubilæum blev naturligvis aftenens helt store attraktion, hvor lektor Anne Marie Ejdesgaard Jeppesen og lektor Jan Gustafsson fra Københavns Universitet (begge medstiftere af Netla) – oppe på scenen – “4 trin over jer andre!” som Jan udtrykte det – fik lejlighed til at forsætte aftenens sødme og milde latterlag…Netla’s 25 års jubilæum blev afholdt i Verdenskulturcentret, Nr. Allé 7, d. 13. februar 2014.

Højt humør, snak og latter skabte aftenen i lokalet – det var ikke til at tage fejl af……en god begyndelse for indtagelse af Netla’s nye lokaler, hvor vore SP’er – Seminario Permanente – fremover er planlagt afholdt. En god start for Netla i Verdenskulturcentret. “Kirsebærret” eller “toppen af kransekagen” for fejringen af Netla’s 25 års jubilæum blev naturligvis aftenens helt store attraktion, hvor lektor Anne Marie Ejdesgaard Jeppesen og lektor Jan Gustafsson fra Københavns Universitet (begge medstiftere af Netla) – oppe på scenen – “4 trin over jer andre!” som Jan udtrykte det – fik lejlighed til at forsætte aftenens sødme og milde latterlag, hvor de i fælles dynamisk og humoristisk supplement – hele tiden som skiftende fortællere – nostalgisk fortalte om den tid, hvor “alt var anderledes”….tiden udsprunget af venstrebevægelserne i og efter Vietnamkrigen, de mange fraktionsdannelser dengang, flere udsprunget i miljøet omkring universiteterne – alle af venstreorienteret tilsnit – Udenfor universitetsmiljøerne ævntes: VS (Venstresocialisterne), DKP ( Danmarks Kommunistiske Parti),Demos – det venstreorienterede kollektive musikforlag……i det hele taget var ordet “fraktion”, et ord der gik igen i deres fælles seance, ofte efterfulgt af en bogstavskombination, (som ingen yngre i dag forstår eller erindrer) – alt sammen kendetegnende for den tid, hvor der skete så meget, og hvor alt var så anderledes…. “en idé om at Verden kunne blive bedre”, “at det var legitimt at forsøge at ændre Verden!”. Dette og meget til – som en dominoeffekt – førte til skabelsen af Netla ultimo 1980’erne. Anne Marie og Jan var dels inde omkr. deres arbejde med Latinamerika som studerende og senere forskere og undervisere på universitetet, men så sandelig også om deres private relationer – og med julelys i øjnene fortalte de….de havde hver sin chilenske kæreste osv – altså “tilfældigheder, der medførte etc”…..

Tiden efter mordet på Chiles folkevalgte præsident – Salvador Allende d. 11. september 1973 i Santiago – var en skelsættende begivenhed, der medførte bølger af flygtningestrømme fra Chile til Danmark….en latino-integritet, der skulle få vital betydning for det senere forskningsmiljø omkring Latinam. i Dkm. Man havde dengang slet ikke noget modtagelsessystem for flygtninge, så det blev de forskellige venstreorienterede fraktionsgrupper, der i vid udstrækning stod for modtagelsen og integreringen af disse. Flygtningene – hvoriblandt der også var grupper af ikke chilenere- men latinoer – bl.a. argentinere og brasilianere – blev igen delt op i fraktioner, alt efter om de tilhørte kredsen omkring Allende, eller den yderliggående fraktionsgruppe af “revolutionære socialister”,
som også eksisterede i Chile inden kuppet…..og med “et glimt i øjet” forsatte Jan, “at det kunne hænde, man ikke talte sammen, om man tilhørte den forkerte fraktion!”

To navne blev fremhævet omkring Latinamerika for den tid, begge journalister: Jan Stage, (død 2003) uddannet journalist ved det nu nedlagte kommunistiske dagblad Land og Folk. Han var i mange år korrespondent for en række danske (og tyske) dagblade, boede bl.a. en årrække på Cuba. Tillige forfatter til en række bøger. Den anden, der blev femhævet, var Jens Lohmann (still going strong), opvokset i Mexico hos danske forældre, uddannet journalist, mangeårig korrespondent omkr. Latinam. i dagbladet Information, freelancer for flere andre dagblade vedr. Latinam., tillige forfatter og oversætter til en række bøger relateret til samme.

Vi kom ind på “spanskstudierne” på universiteterne – hvilket “spanske sprog” der var “det rigtige”…..hvorledes “spansk” som undervisningssprog blev indført i gymnasierne (og i dag, efter engelsk, må siges at være det betydeligste gymnasiale undervisningssprog – fra at have været ikke eksisterende). Vi kom ind på den forskning, der opstod omkr. universiteterne i kølvandet på tiden og de mange begivenheder dengang. Og alligevel, synes hovedvægten i danske avisers Latinamerikainteresse fortsat alt hvile på begivenheder som, jordskælv, vulkanudbrud, mudderskred og gale præsidenter (navne blev ikke nævnt, men formentlig mentes typer som Hugo Chávez el. Fidel Castro)….og sluttelig endte Jan og Anne Marie med at fortælle, hvorledes de gennem 80’erne oplevede et savn omkring et forskningsnetværk, en koordineret forskningsudveksling omkr. Latinamerika og det hele resulterede i, alt de – og en håndfuld andre – indkaldte til et stormøde i CUF, Center for Udviklingsforskning, ……og Netla blev født – om end meget i Netla har ændret sig siden dengang

Der var en meget stor og munter spørgelyst – en rigtig god aften for Netla.

 

læs mere her

 

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.