Efter

Det chilenske præsidentvalg

v. Carlos Salas Lind – Lektor i Latinamerikansk politik hos Copenhagen Business School (CBS)

D. 2. oktober blev presenteret NETLAs 2.  SP (Seminario Permanente). Seminatiet drejede sig om det forestående præsidentvalg i Chile. En gammel kending af Netla, Carlos Salas Lind –  kendt som latinamerikaekspert i både DR og TV2 – var aftenens foredragsholder.

Carlos lagde stærkt ud med et i dag 40 år gammelt lysbillede fra Santiago – et rygende udbombet præsidentpalæ i Chile, datoen er den 11. september 1973, den folkevalgte præsident Salvador Allende myrdes, efterfulgt af 17 års mareridt og militærdiktatur under General Augusto Pinochet.

Carlos lod indledningsvis en lille pause hvile, mens billedet hang på lærredet, inden han indledte……”Er der noget partierne er enige om efter 23 år med folkevalgte regeringer, er det, “aldrig igen”!

Carlos udgangspunkt blev altså fastlagt fra begyndelsen, nærværende valg handler ikke om en tilbagevenden til Pinochet-lignende tilstande – det opgør er færdigt. Herefter kom vi ind på de aktuelle politiske uenigheder partierne imellem. Vi fik vendt og drejet den nuværende politiske situation. 5 navne gik igen, men de to spidskandidater, altså de eneste realistiske emner som præsident er henholdsvis:
1. For venstre/(centrum)-partierne: Den første kvinde valgt som præsident 2006-2010 i Chile/ også 1. kv. præsident i Latinamerika, Michelle Bachelet født 1951.
2. For højre-partierne ligger kandidaten også fast:  Evelyn Matthei, født 1953, var Arbejdes- og socialminister under præsident Sebastián Piñera marts 2010- juli 2013.

For første gang i Chiles historie er det to kvinder – jævnaldrende, begge veluddannede – der er kandidater til præsidentposten i Chile……det kunne måske tyde på lysere tider, hvad end resultatet måtte blive. Carlos illustrerede med to cirkler på lærredet, at komplementærmængden – dvs. områder, hvor kandidaterne er enige, i virkeligheden er væsentligt større end de politiske sager, hvor de er uenige.

Særligt spørgsmål omkr. værdipolitiske emner – bl.a. egenbetaling… fx skal man selv betale for sin universitetsuddannelse eller ej? – kunne dialogmæssigt slå gnister. Carlos spåede ikke omkring valgets udfald, men de fremlagte opinionsmålinger tyder på, at Chile får en venstre/(centrum) regering med Bachelet som præsident.

Der var meget stor spørgelyst, hvorunder Carlos udtalte sig omkring relaterede Chile-spørgsmål. Bl.a. omkring kvindens nuværende stilling i samfundet…der  symbolsk afspejler sig i spidskandidaternes køn. Det er sandsynligt, man ligesom de to foregående valg, kommer ud i to valgrunder.
Carlos udtalte sig som kuriosum omkring den menige chilener – idet man skal have i mente, at Chile i dag har Sydamerikas stærkeste økonomi målt pr indbygger og højeste levefod (endskønt 11 % fortsat ligger under FN’s fattigdomsgrænse, mod 40% under Pinochet ) – Mange chilenere anser sig ikke som “latinamerikanere” – snarere elsker de at understrege, at man er af “spansk eller europæisk afstamning” – at mange også har indiansk blod i årene, synes man helt at undgå omtalen af…..måske et samfundsmæssigt paradoks, der endnu indeholder mange uforløste følelser for Chiles folk.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.