Kommende arrangementer!

Onsdag d. 3. april kl. 19.30-21.00: Danskere i Argentina

Danskere i Argentina, Nicolás Jacobsen  

Fra midt i 1800-tallet til midt i 1900-tallet udvandrede omtrent 400.000 danskere for at slå sig ned i fremmede verdensdele. Mens USA modtog hovedparten af de danske udvandrere (over 300.000), valgte resten at rejse til lande som Argentina, Australien, Canada, New Zealand og Sydafrika. Tallene varierer meget, men et betydeligt antal, nemlig mellem 13.000 og 18.000 danskere, drog til Argentina.

Flugten fra fattigdom samt skuffelsen over manglende muligheder for social opstigning i det danske samfund på de ene side, og udsigten til en bedre tilværelse med let adgang til jord på den anden side af Atlanterhavet, lokkede mange håbefulde danskere til de argentinske pampas-sletter.

De danske indvandrere havde behov for at indrette deres eget minisamfund, hvor de indbyrdes kunne tale deres eget modersmål, opretholde hjemlandets traditioner og udvikle et netværk i form af kirker, skoler, aviser osv. Danskerne blev især som landmænd hurtigt en del af det argentinske arbejdsmarked, men kulturelt tog integrationen flere generationer. Gennem et tæt knyttet personligt netværk og institutioner såsom kirker, skoler, klubber og andre foreninger bevarede de danske indvandrere og deres efterkommere en danskhed, som endnu den dag i dag findes i Argentina.

Det er især på denne måde, at den danske indvandringshistorie i Argentina er markant forskellig fra den tilsvarende i USA, der har fået mest opmærksomhed i Danmark på grund af dens langt større omfang.

Kom og vær med gennem en historisk rejse, hvor en personlig fortælling samt en akademisk vinklet foredrag vil danne grundlag for at tage emner som indvandring, integration og identitetsdannelse op til debat.

———————————————————————————————

Nicolás Jacobsen er født og opvokset midt i den danske trekant i Argentina, og har været bosat i Danmark siden 2003. Han er uddannet Cand.soc. i Udvikling og Internationale Forhold – Latinamerikanske Studier fra AAU.

Torsdag d. 25. april kl. 17.30-21.00: Foredrag og generalforsamling

Kl. 17.30-19.00: NETLA’s årlige generalforsamling 

Har du lyst til at blive en del af NETLA’s bestyrelse? Har du idéer til kommende arrangementer eller fokuspunkter i foreningen? Eller ønsker du blot at få et indblik i bestyrelsens arbejde? Så kom til NETLA’s generalforsamling inden foredraget. Som sædvanligt giver NETLA et glas rødvin og lidt at spise. Vel mødt!

Kl. 19.30-21.00: ”¿Culturas de México? ¡Qué padre!”, Suzan Desezar

(foredraget er på dansk)

Mexico er et af verdens mest mangfoldige lande, både hvad angår kulturer, sprog og biodiversitet, og netop i år fokuserer UNESCO på oprindelige sprog som Verdenskulturarv.
Få et indblik i nogle af Mexicos mange kulturer, få smagsprøver fra materialet ¿Culturas de México? ¡Qué padre! og mulighed for at stille spørgsmål til forfatteren. (http://mexicoculturas.dk)

Suzan Desezar er cand.mag. og lektor i spansk og Film og Medievidenskab. Hun er derudover webfilminstruktør og forfatter til videoibogen ”En la familia somos familia” (https://pandilla.systime.dk)

Tirsdag d. 28. maj kl. 19.30-21.00: ”Latinamerika: Det glemte kontinent i International Politik”, Maiken Gelardi (foredraget er på dansk)

International Politik en disciplin domineret af gamle hvide mænd. Ikke-vestlige forskere har derfor svært ved at blive hørt på den internationale scene, og det betyder også at der er debatter og teorier, som vi slet ikke hører om i Europa. Men hvilke problemer og debatter er de vigtigste, hvis vi kigger rundt i verden? Og er der nogle anderledes måder at anskue tingene på, som vi oversér? Disse spørgsmål vil være omdrejningspunkt for foredraget, og de vil blive diskuteret ud fra et latinamerikansk perspektiv.

Maiken Gelardi er ph.d.-kandidat fra Institut ved Statskundskab ved Aarhus Universitet og beskæftiger sig med International Politik i et latinamerikansk perspektiv. Hun har boet og arbejdet i regionen i flere år, bl.a. i Argentina, Ecuador og på den danske ambassade i Mexico. For tiden er hun gæsteforsker på Universidad del Rosario i Bogotá, Colombia.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.